Aalst Carnaval: van vroeger tot nu (lezingenreeks)
Team Cultuur en evenementen 10 augustus 2021
10 augustus 2021

Aalst Carnaval: van vroeger tot nu (lezingenreeks)

Aalst Carnaval is een uniek stukje immaterieel erfgoed met een bijzonder rijke traditie. Dit volksfeest wordt door velen op handen gedragen, maar werd de laatste jaren ook bekritiseerd. Tijd dus om stil te staan bij de geschiedenis van carnaval, bij de gewoonten en tradities en hoe carnaval de laatste eeuw evolueerde.

Gedurende vier avonden nemen Jan Louies en Jan Moens ons mee naar de wondere wereld van carnaval vroeger en nu, in Aalst en daarbuiten.

HET ONTSTAAN VAN CARNAVAL
Op dinsdag 5 oktober 2021 kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van carnaval. Wat zijn de wortels van dit jaarlijkse gebeuren? Vierde men dit ook in andere steden en waarom bleef dit feest tot vandaag zo prominent bestaan in Aalst?

Onze vaste lectoren worden tijdens deze avond bijgestaan door gastspreker Wim Beelaert, historicus en auteur van het boek ‘Vijf eeuwen vastenavond in de carnavalsstad Aalst, 1432-1940’.

DE AALSTERSE CARNAVALSSTOET
Op dinsdag 12 oktober 2021 ontdek je hoe de Aalsterse carnavalsstoet evolueerde vanaf zijn eerste editie in 1923 tot vandaag. We hebben het over stadsreuzen, die kwamen en verdwenen, met in hun zog het Ros Balatum. En de Gilles, waren die er ook van bij de aanvang bij? Hoe betaalde men de jaarlijkse stoet en wat waren de groepen die meeliepen in de feestelijke cavalcade? Hoe verdrongen de Aalsterse vaste en losse groepen de vreemde groepen?

DE FEESTVIERDERS VAN CARNAVAL
Op dinsdag 19 oktober 2021 nemen we de feestvierders en de plaatsen waar het bonte gezelschap uit zijn dak ging onder de loep. Van prinsen en keizers tot voil jeanetten en de ajuinboer. Met een vezozje uit papier maché of plastic, of geschminkt. Een ‘sjik’ kostuum of toch maar ‘nen domino’. Elkaar verwijtend in balzalen of liever cafeiken in en cafeiken oit, of dansend op de Grote Markt tussen pompierwagens …

CARNAVALSTRADITIES
Op dinsdag 26 oktober 2021 sluiten we de lezingenreeks af met het thema ‘Gewoonten en tradities’. Stond er van in den beginne een foor op de Aalsterse pleinen? Wat aten de ajuinen als de maag begon te knorren of om ‘ne fond te leggen’? En hoe zagen de carnavalsraadszitting, de ajuinenworp en de popverbranding tot de ‘koeken op de goensjtag’… het licht?

PRAKTISCH
Data:
5/10, 12/10, 19/10 en 26/10, telkens van 19.30 tot 22 uur.

Prijs:
• 10 EUR per lezing
• kortingen: 1,50 EUR (UiTPAS met kansenstatuut)

Sprekers: Jan Louies, Jan Moens en gastspreker Wim Beelaert
Locatie: De Werf, kleine zaal (-1): Molenstraat 51, 9300 Aalst

 

INSCHRIJVEN doe je vanaf 1 september om 10 uur via deze link: https://ticketshop.ticketmatic.com/dewerf/academievoorcarnavalskunsten

 

Team Cultuur en evenementen