CHIPKA interview: Charlotte laat carnavalisten (niet) stikken
1 september staat synoniem voor de start van een nieuw schooljaar en dat is niet anders voor de Academie voor Carnavalskunsten. De carnavalsacademie pakt uit met een nieuwe lading cursussen, workshops en lezingen. Eén van de nieuwigheden in het programma: de achtdelige lessenreeks over textiel. Dankzij lesgeefster Charlotte De Backer sluit je de cursus af met een op maat gemaakt en zelf ontworpen vastelauvedploenjeken en dat legde ze van naaldje tot draadje uit aan CHIPKA.
Charlotte combineert twee passies: stikken en carnaval. Charlotte: “Als kind bonkte mijn hartje vol bewondering toen ik de stoet vol prachtige wagens en kostuums zag passeren. Toen zei ik al dat ik ‘ontwerpster van carnaval’ wou worden. (lacht) Jaren later studeerde ik modetechnologie en samen met mijn verloofde ben ik ook lid van een carnavalsgroep, dus die droom is toch uitgekomen.”
Carnavalsgroepen moeten eigen talenten inzetten
“Bij onze groep De Brosselkeire teken ik de patronen en samen met vijf anderen maken we de kostuums volledig zelf. Er zijn groepen die dat werk uitbesteden, maar wij doen zoveel mogelijk zelf, inclusief het bouwen van de wagen en het koppen snijden. Het plezier en het inzetten van de talenten van de groepsleden primeert. Het hoeft niet perfect te zijn, waardoor je veel vrijheid krijgt. We vallen nooit in de prijzen, maar we zijn daarom niet minder fier op wat we samen hebben gecreëerd.”
Meer nog, bij De Brosselkeire wordt het leren van een ambacht gestimuleerd. “Het is onze filosofie als groep om zoveel mogelijk kennis in huis te hebben en te houden. De Academie voor Carnavalskunsten is daarvoor ideaal. Je leert er technieken en werkwijzen die je nergens anders vindt. Een lid dat een cursus volgt in de carnavalsacademie, krijgt zijn inschrijvingsgeld terugbetaald als hij of zij nog vijf jaar bij de groep blijft. Zo leren we met z’n allen bij.”
Nieuwe generatie stikmoekes klaarstomen
Het doorgeven van die kennis is ook één van de redenen waarom Charlotte toezegde om een cursus textiel te geven. “In Stikhalle 15 werken veel groepen tegelijk aan hun kostuums. Wie met een probleem zit, kan altijd bij de stiksters van andere groepen – ook wel liefdevol de stikmoekes genoemd – terecht. Zo hoort het ook, en zo houden we het typisch Aalsterse erfgoed levend. Nu kan ik dankzij mij cursus een hele nieuwe generatie stikmoekes klaarstomen en mijn passie doorgeven.”
Iedereen kan het leren
Voor wie beweert niet te kunnen stikken, heeft Charlotte een duidelijke boodschap. “Dat geloof ik niet, er zit zoveel creatief talent in Aalst. Iedereen die interesse toont en wat geduld heeft, kan het leren. Ik maak me sterk dat je na acht lessen naar huis gaat met een afgewerkte carnavalsjas én met voldoende technische kennis om thuis zelfstandig kleren te blijven maken. We starten allemaal met hetzelfde basispatroon dat elke deelnemer naar eigen smaak uitwerkt.”
Geen eenheidsworst
Dat elk kostuum er anders uitziet, is belangrijk voor Charlotte. “We willen geen eenheidsworst in de stoet. Elke carnavalist probeert eigen accenten te leggen en ik kijk persoonlijk altijd uit naar groepen die met een vernieuwend kostuum naar buiten komen. Toch hoef je het warm water niet uit te vinden: met één goed patroon kun je oneindig veel creaties maken, want de stoffen en de galong maken het kostuum af. Na Coco Chanel heeft niemand nog nieuwe kledingstukken uitgevonden, enkel nog nieuwe interpretaties gemaakt, en dat is niet verkeerd, toch? De jeugd draagt ook weer de mode van 25 jaar geleden. Maar het lijkt alsof we ons daar in het dagelijkse leven sneller bij neerleggen dan tijdens onze carnavalsstoet.”
Aalsterse creativiteit trekt aan
Niet enkel carnavalisten hebben baat bij de stikcursus van Charlotte, ook leden van toneelverenigingen en andere creatieveling zijn welkom, net als mensen van buiten Aalst. “Vanuit de ruime regio kennen ze de weg naar de Academie voor Carnavalskunsten al en gelijk hebben ze, want er zit hier zoveel vakmanschap bijeen. Ik wil binnenkort ook de cursus Schildertechnieken volgen. Als de cursisten thuis enthousiast aan de slag gaan met wat ze hebben geleerd, dan is het opzet van de carnavalsacademie geslaagd. En als ik cursisten volgend jaar in de stoet zie lopen met hun zelfgemaakt kostuum, dan ga ik een ongelooflijk fier moeke zijn.”
Schrijf je in
Iedereen die ooit al eens een naaimachine heeft bediend, kan deelnemen aan de cursus. Stoffen kun je zelf meebrengen, maar dat hoeft niet. De eerste les vindt plaats op donderdag 19 september, van 19 tot 22 uur in Stikhalle 15 (Louis D’Haeseleerstraat 57). Inschrijven doe je hier.