Carnavalspaspoort Stijn Van der Heyden
Team Cultuur en evenementen 22 mei 2023
22 mei 2023

Carnavalspaspoort Stijn Van der Heyden

Stijn Van der Heyden is één van de drie kandidaten Prins Carnaval 2024. Hij stelt zichzelf voor, vertelt over zijn carnavalspalmares en blikt vooruit op zijn campagne en de verkiezing.

PERSOONSGEGEVENS

Stijn Van der Heyden (Stijntjes) is 41 jaar, verloofd en vader van twee dochters.
Hij werkt als adjunct-hoofdverpleegkundige urgentiedienst OLV-ziekenhuis Aalst/Asse.

CARNAVAL CV:

Lid van carnavalsvereniging LossendeirDeVeirdeirDeir (LDVD)

Welke rol speel je in de carnavalsvereniging?
“Ik ben voorzitter van deze carnavalsgroep. Tevens word ik in de groep wel eens Prinsj Gyproc genoemd omdat zo goed als alle pleisterwerken voor mij zijn.”

Ben je ook op andere vlakken bezig met Aalst Carnaval?
“Ik ben lid van ‘Ewa Bekost’. Een Oilsjters zanggroepje die zijn nummers op USB uitbrengt sinds 2017 met reeds 6 USB-realisaties. Een project puur voor het plezier en Aalst Carnaval positief naar voor te brengen. (discografie: Stekt der em in (2017), Stekt ze der in (2018), Onlaain (2019), Stekter ‘Hans’ in (2020), Weir steken em der in (in a brievenbis) – corona-ediesje (2021), Z’es ver derem in te steiken (2022)

Daarnaast maak ik al enkele jaren carnavalsnummers voor prins-kandidaten voor Aalst Carnaval (Kurt, Boein),  en Arend Carnaval (Henkens, Debbie) en maak diverse stoetliedjes ieder jaar.

Ook de medewerking met radiostation Oilsjt Mjoezik is de laatste jaren gegroeid. Radio is steeds een passie geweest (vroeger Radio Katanga en nu Oilsjt Mjoezik).”

Wat is je eerste herinnering aan carnaval?
“Mijn ouders hadden een krantenwinkel in de Koolstraat en als jong manneke was het toch zo leuk om rond te lopen in de Couverture. Het magische om iedereen aan die wagens te zien werken en als de stoet gedaan was nog steeds voor het raam zitten, zodanig dat ik de wagens terug zag binnenrijden. Tevens was in die tijd (eind jaren 80, begin jaren 90) de Koolstraat een echte feeststraat ’s avonds en ’s nachts en zo lag ik de carnavalsliedjes als heel jong kind reeds mee te zingen in mijn bed.”

Wat is het eerste dialectwoord dat je ooit leerde?
“Ik ben opgegroeid in het dialect thuis en kan me ook niet herinneren welk woord er eerst aangeleerd is. Wat ik wel steeds hoorde van een nonkel die me als jong kind naar school deed is dat hij altijd centjes zocht in de ‘zep’ en dat ik niet ‘op de bolje’ mocht lopen.”

Naar welke carnavalsfiguur kijk je op?
“Het is gemakkelijk om mijn vader te zeggen (Prins Antoine). Nu ik wat ouder ben apprecieer ik meer en meer alle liedjes die hij heeft gemaakt en tevens de projecten waar hij in meewerkt. Mijn vader is een man die carnaval wil naar buiten brengen op allerlei manieren (liedjes, Jefkes, DAK, prinsencaemere….)”

 Wat is jouw absolute hoogtepunt van elke carnaval?
“Mijn hoogtepunt van carnaval is het buitenrijden van de wagens voor de maandagstoet. Er hangt steeds een zeer relaxte sfeer op die maandagmorgen. En de verbroedering die ontstaat op zo’n vorming tussen al die carnavalisten is elk jaar mijn hoogtepunt van onze carnaval.”

DE CAMPAGNE:
Waarom wil je Prins Carnaval worden?
“Als kind, opgegroeid tussen repetities van prinsenverkiezingen en feesten waar de prins naartoe kwam, was er altijd een idee om dat ooit eens te proberen. Het is dus een soort van kinderdroom. Ambassadeur worden van de grootste carnavalsstad van het land en onze stad overal positief gaan belichten is tevens een drijfveer.”

Waarom nu?
“In 2019 heb ik gezegd : Als ik meedoe aan de prinsenverkiezing is het in 2024, 50 jaar na Prins Antoine (prins 1974). De symboliek achter 50 jaar later spreekt me wel enorm aan.”

Carnaval zit in ons DNA. Hoe komt dat bij jou tot uiting?
“Carnaval zit in onze genen. Van jongsaf aan tussen de carnavalswagens, prinsen, feesten….Ik heb nooit iets anders gezien dus is het evident dat dit DNA is doorgegeven. Ik loop mee in de stoet sinds 1996, ik maak liedjes sinds 2006, ben bestuurslid van carnavalsgroep LDVD sinds 2004. Als je me laat doen, ben ik dagelijks met carnaval bezig.”

Hoe is je campagne tot nu toe verlopen? En hoe ga je je verdere campagne aanpakken?
“De campagne loopt volledig zoals ik het wil. Creatief, ludiek en vooral plezant. Het enthousiasme van de voorstelling heeft zich verder gezet op de Parapliekeskeiremis. Die creativiteit wil ik ook verder zetten tijdens de nog (korte) campagne die eraan komt. “Durf eens iets anders proberen” was een leuze van mij tijdens de voorbereidingen van de campagne en we zijn daar goed mee bezig. Afwerking is, zoals in de stoet, een belangrijk element waar we ons op toespitsen. “As ge iet doet, doeg’het tèn goed”.”

Welke data moeten de carnavalisten in hun agenda noteren als ze jou willen steunen?
“Er staat nog 1 groot evenement te wachten en dat is het “Stijntjes Festibal” op 2 september op Roklijf – Sint-Anna. En nadien is mentale steun tijdens de repetities van de prinsenverkiezing ook altijd welkom.”

Waarom moeten de carnavalisten voor jou te kiezen als Prins Carnaval? Wat maakt jouw campagne uniek? Heb je een originele visie op wat carnaval kan/moet zijn en welke rol een prins hierin speelt?
“Laat tradities niet verloren gaan, ga terug op zoek naar het volkse. We hebben aangetoond dat een Parapliekeskeiremis nog altijd leeft in de buurt van de Koolstraat. Je ziet dit ook op de 1 mei kramerij op de Varkensmarkt van Prins Yordi. Mijn campagne onderscheidt zich daar met anderen. Een parapliekeskeiremis met optredens en terwijl een eetfestijn geven in de Koolstraat (mijn geboortestraat). Velen zouden ervoor passen maar wij gingen ervoor, met succes.
Laat carnaval tevens carnaval blijven, leg alles niet op aan regeltjes, verloochen oude carnavalsnummers niet (maak zelfs nieuwe in deze trend ipv dance). Hou het vooral volks.”

Wat weet je over je tegenkandidaten?
“Vorig jaar deze tijd wist ik niets over de tegenkandidaten. Nu hebben we elkaar al verschillende keren gesproken en merk ik dat het 2 toffe kerels zijn.”

Welke boodschap wil je meegeven aan je tegenkandidaten?
“Amuseer je elke dag opnieuw. We komen goed overeen en ik ben er zeker van dat dit zo zal blijven. We doen het allemaal voor hetzelfde, voor Aalst Carnaval.”

Stel dat je Prins Carnaval Aalst wordt, hoe ga jij dan je stempel drukken op onze volgende carnavalseditie?
“Eerst en vooral proberen enkele tradities in ere herstellen, tevens weer op een ludieke en creatieve manier. Tijdens carnaval zoveel als mogelijk tussen de carnavalisten staan en extra aandacht hebben voor kwetsbare groepen, ook zij verdienen een carnavalsfeest. En waar ik van droom is een oproep te lanceren als prins om enkele uren Oilsjters dialect in de scholen te geven, hoe leuk zou dat niet zijn?”

 

Team Cultuur en evenementen