Carnavalspaspoort Timothy Persoons
Team Cultuur en evenementen 22 mei 2023
22 mei 2023

Carnavalspaspoort Timothy Persoons

Timothy Persoons is één van de drie kandidaten Prins Carnaval 2024. Hij stelt zichzelf voor, vertelt over zijn carnavalspalmares en blikt vooruit op zijn campagne en de verkiezing.

PERSOONSGEGEVENS

Timothy Persoons (alias ‘Timo’), is 39 jaar, getrouwd met Stefanie en vader van een tweeling.
Hij werkt als Key Accountmanager bij Kärcher Municipal.

CARNAVAL CV:

Lid van carnavalsvereniging: AKV De Zwiejtzoel’n

Welke rol speel je in de carnavalsvereniging?
“Het voorbije (campagne)jaar was mijn aandeel uiteraard wat beperkter, maar voordien deed ik steeds een verdienstelijke poging om mij op verschillende vlakken ‘nuttig’ te maken binnen de groep (thema, wagen, muziek, activiteiten,…).”

Ben je ook op andere vlakken bezig met Aalst Carnaval?
“Aalst Carnaval is eigenlijk niet weg te denken bij ons thuis. Op elk moment van het jaar kan de creativiteit de kop opsteken en kan er uit het niets een carnavalsnummer ontstaan… Je kan je dus wel inbeelden dat dit vaak tot hilarische toestanden leidt.

Kort samengevat mag ik wel zeggen dat ik als doorwinterde carnavalist geïnteresseerd ben in álles wat ook maar ‘iets’ met Aalst Carnaval te maken heeft. Gezien mijn beroep ben ik natuurlijk ook erg geïnteresseerd in het technische gedeelte van ons driedaags volksfeest. Zo had ik dit jaar het geluk om onze ‘koisploeg’ aan het werk te zien, en ben ik héél wat te weten gekomen over deze ‘toppers’. Als je ziet hoe die gasten erin slagen om onze Stad in een mum van tijd kraaknet te krijgen, dan verdient dat ons grootste respect! Chapeau…”

Wat is je eerste herinnering aan carnaval?
“Mijn eerste deelname aan de Aalsterse carnavalstoet in 1989. Samen met AKV De Matotten mocht ik, verkleed als cowboy, door onze straten paraderen. Met een heleboel ballonnen in de hand was ik meteen ‘in mijn element’ en uiteraard zo fier als een gieter! Dat smaakte naar meer hoor…”

Wat is het eerste dialectwoord dat je ooit leerde?
‘Kosjink’

Naar welke carnavalsfiguur kijk je op?
“Aalst telt natuurlijk heel wat figuren waar je als carnavalist maar ook als méns naar opkijkt. Het is dan ook heel erg moeilijk om er slechts eentje uit te kiezen…maar ik moet toegeven dat Tom Vermeir toch wel een streepje voor heeft op de rest.”

Wat is jouw absolute hoogtepunt van elke carnaval?
“Het ogenblik dat de poorten van de carnavalswerkhallen geopend worden op zondagmorgen. De sfeer die daar dan hangt valt niet te beschrijven. Een sfeer van trots, spanning, kameraadschap, hulpvaardigheid onder alle groepen …”

 

DE CAMPAGNE:

Waarom wil je Prins Carnaval worden?
“Het is wellicht een cliché zo groot als een huis, maar toen ik als kind de ‘Prinsj’ zag passeren met die scepter in zijn hand, was ik metéén verkocht. Op een dag zou ik ook mijn kans wagen, dat stond toen al vast. Wat een onbeschrijflijk gevoel moet dat niet zijn als je onze Stad een jaar lang mag vertegenwoordigen, en overal fier mag verkondigen hoe gewéldig Aalst Carnaval wel is. Met de jaren is dit gevoel eigenlijk alleen maar sterker geworden. Wellicht besef je pas op latere leeftijd wat het betekent om kans te maken op de titel van ‘Prins Carnaval’…van de grootste en mooiste carnavalsstad van het land dan nog! De ‘sleutels’ van onze Stad mogen ontvangen gedurende de belangrijkste periode van het jaar…voor een échte ‘Ajoin’ bestaat er werkelijk geen grotere eer!”

Waarom nu?
“Eerlijk gezegd had ik mij al vroeger kandidaat willen stellen, maar daar heeft corona helaas een stokje voorgestoken. Het leek mij namelijk een goed idee om het competitievoetbal, na een fantastische ‘carrière’ als doelman, vaarwel te zeggen om eindelijk mijn grote droom te kunnen najagen…Prins Carnaval van de Stad Aalst worden!”

Carnaval zit in ons DNA. Hoe komt dat bij jou tot uiting?
“Ze zeggen vaak “Aalst is Carnaval…en Carnaval is Aalst”, maar dat krijg je meestal niet uitgelegd aan buitenstaanders. Het is iets onverklaarbaars dat ons met de paplepel is ingegeven. Zoals veel andere ‘Oilsjteneers’ ben ook ik grootgebracht met het Aalsters dialect, die typische Aalsterse humor en spot, onze prachtige stoet, de prinsenverkiezing en ga zo maar door… Als iemand van buiten onze Stad mij een vraag stelt over Aalst Carnaval, dan zie je meteen die sprankel in mijn ogen en kan ik er urenlang met trots en passie over vertellen.

Ook mijn kinderen ontsnappen er niet aan hoor. Ik probeer hen die typische Aalsterse carnavalsmicrobe door te geven en vertel hen de meest boeiende verhalen over onze ‘vastelauved’…’in ’t Oilsjters’ natuurlijk. Elke keer we een bekend nummer horen op de radio, dan proberen we om ter eerst de Aalsterse versie mee te brullen. En zo is carnaval wel altijd aanwezig ten huize Persoons!”

Hoe is je campagne tot nu toe verlopen? En hoe ga je je verdere campagne aanpakken?
“De campagne is vanaf dag 1 eigenlijk heel vlot verlopen. Vooral de persvoorstelling was genieten! De volgende maanden ga ik mijn uiterste best doen om elke carnavalgroep een bezoekje te brengen, al is dat niet zo evident de dag van vandaag. Het is niet alleen moeilijker geworden voor de kandidaten om altijd en overal aanwezig te zijn, ook voor de trouwe supporters van de kandidaten vraagt dit een grote inspanning. Het leven is de laatste jaren een stuk drukker en vooral duurder geworden, zodat het belangrijk is om zowel op familiaal als op financieel vlak de gulden middenweg te vinden. Ik wil dan ook graag het voorbeeld van onze huidige prins Yordi volgen, en zoveel mogelijk dezelfde weg inslaan.”

Welke data moeten de carnavalisten in hun agenda noteren als ze jou willen steunen?
“Mijn eetfestijn gaat door op 2, 3 en 4 juni in zaal ‘Chopin’, Hertshage 75 te Aalst. Op 9 september volgt mijn campagnebal in het ‘Forum’ van Okapi Aalst.”

Wat weet je over je tegenkandidaten?
“Uiteraard loop ik Vincent en Stijn quasi wekelijks tegen het lijf en de sfeer zit goed ! We genieten alle drie van ons campagnejaar en proberen er elke keer weer een feestje van te maken voor onze supporters. Het is en blijft natuurlijk een wedstrijd, maar de onderlinge sportiviteit en het wederzijds respect zijn minstens even belangrijk voor de kandidaten. En zo hoort het ook.”

Welke boodschap wil je meegeven aan je tegenkandidaten?
“Ik wens mijn twee tegenkandidaten een fantastisch campagnejaar en uiteraard veel succes tijdens de verkiezingsavond…maar ook niet té veel natuurlijk.” (lacht)

Waarom moeten de carnavalisten voor jou kiezen als Prins Carnaval? Wat maakt jouw campagne uniek? Heb je een originele visie op wat carnaval kan/moet zijn en welke rol een prins hierin speelt?
“Of de campagne uniek is durf ik niet zozeer stellen in het feit wat ik doe maar vooral in de wetenschap hoe een campagne eruit ziet. Als eerste in het nieuwe format is het vooral zoeken hoe je een campagne vlot kan laten verlopen. Dat is al uniek op zich.

Carnaval is een feest van iedereen en ook dat moet blijven. Toch vind ik dat de spot en satire moet blijven bestaan, de verdraagzaamheid van mensen is zo laag geworden dat iedereen op zijn toppen van zijn tenen moet lopen. Hou daarom carnaval als de ideale uitlaatklep om 3 dagen gal te kunnen spuwen, lachen met alles en iedereen, steeds respectvol, om daarna terug mooi in het gareel te lopen.

Mensen moeten niks, maar als mensen stemmen op Timo, verkiezen ze een rasechte carnavalist die er wil voor zorgen dat de connectie tussen de werkhallen en het werfplein zo optimaal mogelijk is. Communicatie is tenslotte heel belangrijk en helpt om alles in de juiste context te plaatsen. Anderzijds wil  ik ook wel inzetten op het besef dat carnaval properder kan worden gevierd.”

Stel dat je Prins Carnaval Aalst wordt, hoe ga jij dan je stempel drukken op onze volgende carnavalseditie?
“Ik wil vooral inzetten op afval. Ik heb deze editie het genoegen gehad om met de reinigingsploeg mee te werken maandagochtend van carnaval.
Als je ziet hoe hard zij moeten werken om op enkele uren tijd het centrum terug feest proof te maken dan doe ik mijn hoed daar voor af.
Er is gewoon veel te veel afval aanwezig in de stad die er gewoon niet hoort. En als we ons daar van bewust worden, dan wordt het voor de koisploeg ook aangenamer werken.”

 

Team Cultuur en evenementen