Carnavalspaspoort Vincent Van Caekenberghe
Team Cultuur en evenementen 22 mei 2023
22 mei 2023

Carnavalspaspoort Vincent Van Caekenberghe

Vincent Van Caekenberghe is één van de drie kandidaten Prins Carnaval 2024. Hij stelt zichzelf voor, vertelt over zijn carnavalspalmares en blikt vooruit op zijn campagne en de verkiezing.

PERSOONSGEGEVENS

Vincent Van Caekenberghe is 39 jaar, is getrouwd met Karlien en papa van een zoon en een dochter.
Hij werkt als projectleider bij een schildersbedrijf.

CARNAVAL CV:
Lid van carnavalsvereniging: Akv Beschomt

Welke rol speel je in de carnavalsvereniging?
“Ik probeer een trekkende rol te spelen binnen de groep, vriendschap en humor zijn voor mij de kerntaken van een vereniging, als de mensen hun “amezeren” loopt alles zoals het moet. Uiteraard hoort hier de nodige verantwoordelijkheid bij. Verder ben ik vooral verantwoordelijk voor de evenementen binnen de groep.”

Ben je ook op andere vlakken bezig met Aalst Carnaval?
“Ik probeer vooral carnaval te promoten bij jong en oud en dit dan vooral tijdens mijn werken in heel België. Het loopt zelfs zo goed dat dit jaar mensen vanuit Gentbrugge en Oostende al naar de stoet zijn komen kijken omdat ze toch eens zelf wilden zien waarover “De Vincent” het altijd heeft. Daarnaast ben ik ook al enkele jaren actief als medewerker achter de schermen bij De Prinsencaemere. Van kindsaf aan ben ik ook fervent verzamelaar van Aalsterse nominetten.”

Wat is je eerste herinnering aan carnaval?
“De stoet lopen in het plaatselijke basisschooltje (’T Hofje) dat was, en is trouwens nog, het begin voor elke carnaval voor mij.”

Wat is het eerste dialectwoord dat je ooit leerde?
“Ne kornissesloiper”

Naar welke carnavalsfiguur kijk je op?
“Goh, er zijn er zoveel… Maar als ik iemand eruit moet halen was dit Odilon Mortier, dat was een soort grootvader carnaval figuur voor mij. Als je vraagt wie nu zou ik eerder zeggen Dennis De Wolf, zijn humor en satire vind ik zalig.”

Wat is jouw absolute hoogtepunt van elke carnaval?
“De popverbranding, daar kan je de trots zien in de ogen van elke Oilsjteneer en Oilsjtenes!”

DE CAMPAGNE:
Waarom wil je Prins Carnaval worden?
“Hier kunnen we een klassiek antwoord opgeven in de zin van dat het een jongensdroom is en dat klopt ook wel maar ik wil eerder Prins Carnaval worden voor het gevoel. Ik kan het niet beter beschrijven als je op reis bent, je komt andere Belgen tegen en na een praatje te slaan vragen ze je “Jij bent zeker van Aalst?” Ze vragen niet van Wetteren of Dendermonde of … Nee van Aalst, da gevoel van trots, daarom wil ik Prins Carnaval worden.”

Waarom nu?
“Door Corona is het nu pas, anders was het in 22’ geweest. Deze datum is niet specifiek maar eerder omdat mijn kinderen een leeftijd hebben dat ze al goed zelfstandig zijn en met veel plezier meegaan met hun papa.”

Carnaval zit in ons DNA. Hoe komt dat bij jou tot uiting?
“Ik ben kandidaat Prins Carnaval. Dat is uiting genoeg zeker? (lacht) Ja, wat kan ik daar van zeggen: we zijn zot van carnaval.”

Hoe is je campagne tot nu toe verlopen? En hoe ga je je verdere campagne aanpakken?
“Heel goed! Na een persvoorstelling in een bomvol campagnelokaal, een meer dan geslaagd eetfestijn met 900 eters en elke keer als we op de baan gaan een “supporter” of 10-16 mag ik dolgelukkig zijn tot dusver.

Ik wil het verder blijven aanpakken zoals ik bezig ben, “gewoein” mezelf zijn en vooral vriendelijk. Ik praat graag met iedereen en sta ook open voor iedereen, dat is iets wat je als kandidaat en ook als Prins zeker moet zijn. Je bent tenslotte ook een aanspreekpunt van de stad en carnaval.”

Welke data moeten de carnavalisten in hun agenda noteren als ze jou willen steunen?
“De laatste 2 weekends van augustus mogen ze niet te ver lopen en als klap op de vuurpijl 26 augustus.”

Waarom moeten de carnavalisten voor jou te kiezen als Prins Carnaval? Wat maakt jouw campagne uniek? Heb je een originele visie op wat carnaval kan/moet zijn en welke rol een prins hierin speelt?

“Ik zou nu niet zeggen dat ik een unieke campagne heb want die zijn allemaal zo wel wat in dezelfde lijn. Maar ik probeer vooral een campagne te voeren waar iedereen welkom is en zich welkom voelt.

Ik zou dit graag zo doortrekken in een eventueel “prinsenjaar”, ik zie vooral dat de stijl en dynamiek van de Stad en onze carnaval aan het moderniseren zijn en je kan dan als prins niet achter blijven. Concreet is dit voor mij vooral het uithangbord zijn van de Stad en onze carnaval, laten zien dat wij open staan voor iedereen en dat iedereen welkom is. Zo de stad te promoten en klaar te zijn voor de toekomst, want zeg nu eerlijk wij hebben de schoeinsjten en grosjten carnaval, die wij volledig zelf dragen met de groepen en de steun van de stad. Dat mag niet verloren gaan en daar wil ik mij persoonlijk voor inzetten.”

Wat weet je over je tegenkandidaten?

“Ik ken Stijn en Timothy van in de carnavalswereld te zien en uiteraard ondertussen al iets persoonlijker. Het zijn 2 toffe kerels met het hart op de juiste plaats.”

Welke boodschap wil je meegeven aan je tegenkandidaten?
“Laat ons sportief strijden tot het einde en vooral de “Kiezink” terug op de kaart zetten.”

Stel dat je Prins Carnaval Aalst wordt, hoe ga jij dan je stempel drukken op onze volgende carnavalseditie?
“Door vooral mijn open zelf te zijn en daarmee onze Stad en carnaval te promoten, aanwezig te zijn op alle officiële evenementen. De lach op de kindjes hun gezicht te toveren in de scholen en de woonzorgcentra. Met de driedaagse aan iedereen de goed vibes van onze carnaval doorgeven, onzen Oilsjt Carnaval!”

 

Team Cultuur en evenementen