De Academie voor Carnavalskunsten opent opnieuw de deuren
Team Cultuur en evenementen 30 augustus 2021
30 augustus 2021

De Academie voor Carnavalskunsten opent opnieuw de deuren

De Academie voor Carnavalskunsten in Aalst levert al enkele jaren ambachtslieden af die hun kunnen bewijzen in een carnavalsvereniging of als individuele carnavalist. In september gaat de carnavalsacademie opnieuw van start met een breed gamma aan cursussen. Het aanbod werd ook gevoelig uitgebreid met lezingen en workshops. Inschrijven voor één of meerdere activiteiten van de Academie voor Carnavalskunsten doe je hier.

Aalst Carnaval, dat is pure ambacht: koppen snijden, wagens bouwen, kostuums maken, ruiten beschilderen… daarin zijn onze carnavalisten de absolute top. Om deze kennis en kunde aan de jongere generaties door te geven, werd de Academie voor Carnavalskunsten opgericht. En die Academie trekt niet enkel Aalsterse carnavalsgroepen aan, maar ook carnavalisten uit andere steden en gemeenten, net als individuele creatievelingen. Om ook de erfgoedwaarde van carnaval te onderstrepen, wordt de Academie nu ook uitgebreid met een reeks lezingen over de geschiedenis van carnaval.

De praktijk: handen uit de mouwen tijdens de cursussen en workshops

Op de Pupillensite leer je hoe je koppen uit piepschuim maakt. Er zijn verschillende lesniveaus, afhankelijk van je ervaring. In de cursus verftechnieken leer je vervolgens hoe je die koppen en de rest van de wagen laat schitteren dankzij enkele specifieke effecten zoals marmer-, patineer- of bronstechniek.

Wil je alle aspecten van het carnavalsschilderen onder de knie krijgen? Probeer dan zeker ook het roiteklasjen eens uit. Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen, en ook voor leerkrachten is er een aparte opleiding om hun klas een likje carnavalsverf te geven.

Ook voor wie zich wil specialiseren in kostuums biedt de Academie voor Carnavalskunsten de nodige lesmomenten aan: zo leer je in enkele sessies kostuums maken voor kinderen en creëer je hoeden en pruiken met foam. Aanvullend zijn er ook twee lezingen over de evolutie en het maken van carnavalskostuums.

Heb je je altijd al afgevraagd waarom je Oilsjt schrijft, en niet Olsjt, ook al bestaat er geen officiële spelling voor ons Aalsters dialect? In drie lessen geven Jan Louies en Jan Moens je een spoedcursus Oilsjterse spellink vèr karnavalisten.

 

De theorie: kom alles te weten over de carnavalstradities

Aalst Carnaval is een uniek stukje immaterieel erfgoed met een bijzonder rijke traditie. Ons volksfeest wordt door velen op handen gedragen, maar werd de laatste jaren ook bekritiseerd. Tijd dus om stil te staan bij de geschiedenis van carnaval, bij de gewoonten en tradities en hoe carnaval de laatste eeuw evolueerde.

Gedurende vier avonden nemen Jan Louies en Jan Moens ons mee naar de wondere wereld van carnaval vroeger en nu, in Aalst en daarbuiten. Zo kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van carnaval, de evolutie van de carnavalsstoet, het bonte gezelschap feestvierders en alle carnavalstradities. Was er altijd al een foor? En hoe zagen de ajuinworp, carnavalsraadszitting en popverbranding het levenslicht?

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor één of meerdere cursussen en lezingen? Je vindt het volledige programma en alle praktische informatie per cursus op de website aalstcarnaval.be. Je kunt ook een brochure afhalen op de verschillende stadslocaties en in de carnavalswerkhallen.

Blader door de brochure en ontdek het volledige aanbod: Academie_voor_Carnavalskunsten_Brochure_2021_2022

Een overzicht van het volledige academie-aanbod:

De Academie voor Carnavalskunsten is een initiatief van de stad Aalst en Erfgoedcel Denderland, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Team Cultuur en evenementen