Geen Aalst Carnaval in 2022
Team Cultuur en evenementen 22 december 2021
22 december 2021

Geen Aalst Carnaval in 2022

De moeilijkste beslissing die de Aalsterse Veiligheidscel heeft moeten nemen is een feit: Aalst Carnaval 2022 is na uitvoerig overleg met alle disciplines en betrokkenen geannuleerd. Door de huidige virologische situatie wordt een zorgeloze driedaagse van spot en satire in onze stad helaas onmogelijk.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) begrijpt de impact van deze beslissing voor alle carnavalisten. “Het viel ons allen bijzonder zwaar dat we vorig jaar geen carnaval konden vieren. Reikhalzend keken we uit naar de eerstvolgende editie, wat een feest zonder weerga zou worden. De voorbije weken en maanden heb ik er werkelijk álles aan gedaan om alle kansen open te houden op een feestelijke editie van Aalst Carnaval in februari 2022. Op geen enkel moment heb ik te vroeg de handdoek in de ring willen gooien, goed wetende wat het belang van carnaval is voor duizenden Aalstenaars.”

Duidelijkheid
Hoewel de coronacijfers een tijdje in de goede richting gingen, worden we de laatste dagen geconfronteerd met een nieuwe variant die hoopvolle plannen opnieuw in het vriesvak steekt. Met een nieuwe spectaculaire omikron-besmettingsgolf in aantocht – en de ongetwijfeld strengere maatregelen die de hogere overheden zullen nemen, net zoals in het buitenland – is het een utopie om te denken dat we op 27 februari carnaval probleemloos zullen kunnen laten doorgaan. “Alle carnavalisten hebben recht op duidelijkheid. Ze zijn immers in volle voorbereiding om hun creativiteit te tonen aan de buitenwereld. Met deze beslissing kunnen ze de nodige maatregelen nemen.”
Respect voor de zorg en de adviezen van de experten
Burgemeester Christoph D’Haese benadrukt dat de neuzen van alle disciplines van de Veiligheidscel in dezelfde richting staan. “Deze beslissing is gedragen door alle experten met wie ik aan tafel zit in de Veiligheidscel. Aalst is niet enkel een Carnavalsstad, maar ook een zorgstad. Deze beslissing nemen we dan ook uit respect voor alle zorgverstrekkers die zich dag en nacht inzetten en bovenmenselijke inspanningen leveren.”

Geen afgeslankte versie
Ondanks de hevige knaldrang bij de Aalstenaars en goedbedoelde voorstellen voor alternatieven, zetten we Aalst Carnaval pas terug op de agenda op 19 februari 2023. “Ik heb enorm goed geluisterd naar de carnavalisten. Het DNA van Aalst Carnaval is nu net dat alle regels voor 3 dagen overboord gaan. Het merendeel van de carnavalisten geven zelf ook aan dat ze de authenticiteit van Aalst Carnaval willen behouden.”

De Prinsenverkiezing van 29 januari 2022 wordt ook geannuleerd. Volgens de huidige maatregelen kan de Winterfoor nog plaatsvinden, maar het is momenteel afwachten wat het federale Overlegcomité hierover nog beslist.

Team Cultuur en evenementen