Goudsmid Charlotte Dua ontwerpt Gouden Ajuin
Team Cultuur en evenementen 3 februari 2023
3 februari 2023

Goudsmid Charlotte Dua ontwerpt Gouden Ajuin

Via een beurtsysteem krijgen de Aalsterse juweliers de kans om het Gouden Ajuintje te ontwerpen. Dit jaar mag Charlotte Dua de honneurs waarnemen. Charlotte is geboren en getogen in Aalst. In haar vrije tijd is ze niet enkel goudsmid maar ook fervent carnavalist.

Charlotte: “In 2012 startte ik met een opleiding tot goudsmid. Sinds 2016 ontwerp en verkoop ik mijn eigen creaties. Ik startte ermee als hobby en nu doe ik het in bijberoep. Een mooie afwisseling met mijn hoofdberoep als boekhouder. Bij mij kom je geen juwelen shoppen, want ik maak unieke stukken op maat van mijn klanten: ik pas oude juwelen op vraag aan of zet ideeën van de klant om in een afgewerkt product. Durvers en terugkerende klanten, die geven mij carte blanche om een uniek stuk voor hen te ontwerpen. Mijn juwelen zijn steeds handwerk met een hoek af. Het mag wat natuurlijker en ruwer zijn, niet té gepolijst.”

Hoe het juweeltje eruit ziet, dat blijft een goed bewaard geheim tot de Ajuinworp. Charlotte licht wel al een tipje van de sluier: “Ik ontwierp een clean hangertje van 18 karaat goud met daarin ook een briljantje verwerkt. Je herkent er de vorm van een ajuin in, maar ook mijn signatuur.”

Charlotte: “Ik las dat de stad op zoek was naar ontwerpers voor de Gouden Ajuin en ik voelde me meteen aangesproken. Als carnavalist vind ik het een enorme eer om het Gouden Ajuintje te mogen ontwerpen. Ik maakte een hele resem schetsen tot het ontwerp helemaal goed zat. Mijn zus hielp me in het maken van mijn keuzes. En ik ben fier op het resultaat. Ik kom tijdens de Ajuinworp zeker supporteren en ik hoop dat diegene die de Gouden Ajuin in ontvangst mag nemen er ook blij mee is. Ook de rest van de carnavalsperiode kun je me overal tegenkomen: mijn driedaagse start bij de carnavalsmatch van Okapi en gaat door tot dinsdagochtend. Of er dinsdagavond nog wordt gefeest… dat hangt van mijn recuperatievermogen af.” (lacht)

Wil je kans maken op het kleinood? Hou je dan klaar voor de Ajuinworp op maandag 20 februari om 14.30 uur op de Grote Markt. Daar worden vanuit het stadhuis duizenden snoepajuintjes naar beneden gegooid. In 100 snoepjes zit een nummer verstopt. Wie het nummer 1 te pakken krijgt, mag zich de nieuwe eigenaar van het Gouden Ajuintje noemen.

Team Cultuur en evenementen