Nieuw elan voor Verkiezing Prins Carnaval
Team Cultuur en evenementen 5 oktober 2023
5 oktober 2023

Nieuw elan voor Verkiezing Prins Carnaval

Zaterdag 7 oktober is een datum die met rood aangekruist staat bij veel carnavalisten. Niet in het minst in die van Stijn Van der Heyden, Timothy Persoons en Vincent Van Caekenberghe, de drie kandidaten die ’s avonds -in die respectievelijke volgorde- hun kans wagen om Prins Carnaval 2024 te worden. De Verkiezing vindt net als vorig jaar plaats op de Grote Markt, maar er zijn enkele vernieuwingen.

Grote Markt deels overdekt
De Grote Markt wordt op zaterdagavond 7 oktober het domein van de carnavalist. Vallen er enkele druppels? Geen nood, twee gigantische tenten zorgen ervoor dat het merendeel van het publiek het droog houdt. Uiteraard kun je de verkiezing ook thuis volgen via TV OOST of via streaming op aalstcarnaval.be. De Grote Markt en de podiumzone openen vanaf 19 uur.

Beoordeling door jury
De grootste verandering dit jaar zit hem in het afschaffen van de publieksstemmen. De kandidaten kregen de keuze om te bepalen hoe er gejureerd zal worden. Zij kozen er unaniem voor om de SMS-voting te schrappen en stemden in om de beoordeling over te laten aan een rechtsgeldig samengestelde jury. De 25 juryleden en 5 reserveleden werden via loting bepaald. Er wordt enerzijds beoordeeld op de resultaten van de kennisproef (250 punten) en anderzijds op hun show en een welbespraaktheidsproef (750 punten door de jury). Dit alles gebeurt uiteraard onder het toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

Regels zoals tijdens Carnaval
5 000 toeschouwers zullen de verkiezing live op de Grote Markt kunnen volgen. Net als tijdens carnaval gelden er enkele regels die gebundeld zijn in een politieverordening: grote attributen, karretjes, pompiers (behalve de reguliere hulpverlening), partybussen etc… zijn niet toegestaan op de Grote Markt. Ook glasgebruik en drankblikjes zijn er niet toegelaten en horecazaken mogen op het openbaar domein geen dranken in glas schenken. Versterkte muziek is verboden buiten. Aan de toegangswegen naar de Grote Markt zal op deze zaken worden gecontroleerd. Het plein wordt afgesloten met blokken en barrières zodat grote karren en voertuigen het plein niet op kunnen. Wanneer de volkstoeloop te groot is, kan het plein worden afgesloten.

Er is een bewaakte fietsenstalling op de personeelsparking van de Pupillen (Graanmarkt), gratis sanitair op de binnenkoer van het stadhuis en een andersvalidenplatform ter hoogte van juwelier Bosmans.

Verloop van de avond
19 uur: start muziek en opening podiumzone
20 uur: opening verkiezingsavond met verwelkoming, optreden Prins Carnaval 2023 Yordi, voorstelling kandidaten en welbespraaktheidsproeven. De presentatie is opnieuw in handen van het duo Tommeken (Prins Tom Vermeir) en de Floeren (Prins Christophe Troch).
20.50 uur: start verkiezingsshows 3 kandidaten
23.25 uur: uitreiking oorkondes winnaars carnavalsgroepen 2023 (+ protocol)
0 uur: afscheidsoptreden Prins Yordi (+ protocol) 0.20 uur: prijsuitreiking (+ protocol)
Aansluitend start afterparty
2 uur: einde muziek

 

Volg de Verkiezingsshow via onze livestream!

Team Cultuur en evenementen