Recordopkomst voor 93ste stoet van Aalst Carnaval
Team Cultuur en evenementen 20 februari 2023
20 februari 2023

Recordopkomst voor 93ste stoet van Aalst Carnaval

Na twee stoetloze jaren trok gisteren eindelijk de 93ste stoet door de Aalsterse straten, precies 100 jaar na de eerste officiële carnavalsstoet. Dat veel volk hiernaar heeft uitgekeken, blijkt uit de massale opkomst: 105.000 toeschouwers zakten naar het stadscentrum af, een record. De mensenmassa zorgde voor enorm veel sfeer, maar ook voor vertraging. De wagens baanden zich op sommige plekken met moeite een weg door de mensenzee. Het geduld van het publiek werd dus wat extra op de proef gesteld, maar dat kon hen niet deren. Ze werden beloond met een prachtige stoet, bevolkt door 70 officiële groepen en 218 losse groepen.

Droog weer, zachte temperaturen en een dosis knaldrang; de stoet startte stipt om 13 uur op het Statieplein onder ideale omstandigheden en werd van meet af aan onthaald door een enthousiaste menigte. Het publiek stond rijen dik langs het parcours waardoor de groepen er een hele kluif aan hadden om er doorheen te manoeuvreren. De Lodderoeigen die de stoet mochten afsluiten, reden omstreeks 23 uur over de Grote Markt. De editie van 2023 zal te boek staan als de langste stoet ooit.

Hoge kwaliteit

Gelukkig kon dat de pret niet bederven: het publiek bleef paraat tot het einde en kreeg een prachtige show voor de kiezen. De wagens en de kostuums waren van hoge kwaliteit, de muziek kreeg het publiek aan het dansen en enkele groep experimenteerden met bellen en zelfs geurkanonnen: een totaalbeleving die duidelijk kon bekoren.

2x Aalsterse Gilles

De Aalsterse Gilles openden de stoet nog onder de dreiging van een buitje, waardoor ze hun imposante pluimenhoeden achterwege moesten laten. Gelukkig hadden ze later op de dag meer geluk: de Gilles mochten hun rondedans op de Grote Markt nog eens overdoen na de doortocht van de laatste groep, naar aanleiding van hun vijftigste verjaardag. En deze keer waren de hoeden wel van de partij.

Vandaag op het programma

Na een korte nacht gaat Aalst Carnaval zijn tweede dag in. Deze namiddag staat de maandagsstoet op het programma vanaf 13.30 uur. Om 14 uur start op de Grote Markt de bezemdans van de Aalsterse Gilles en aansluitend vindt daar ook de Ajuinworp plaats. Wie kans wil maken op een gouden juweeltje, weet dus waarnaartoe. Om 21.30 uur worden de prijzen uitgereikt aan de carnavalsgroepen. Voor het eerst gebeurt dat op de Grote Markt in openlucht, met het nieuwe stadhuisdecor als podium. 

Meer weten over Aalst Carnaval?

Lees het programma op de website www.aalstcarnaval.be en volg de sociale media van Aalst Carnaval.

 

Team Cultuur en evenementen