Verkiezing Prins Carnaval wordt groots openluchtfeest met nieuw concept
Team Cultuur en evenementen 29 september 2022
29 september 2022

Verkiezing Prins Carnaval wordt groots openluchtfeest met nieuw concept

De carnavalisten hebben er lang op moeten wachten en kandidaat Prins Carnaval Yordi Ringoir nog het meest van allemaal. Maar op zaterdag 8 oktober is het eindelijk zover: de Verkiezing van Prins Carnaval 2023. Met een nieuw concept én een nieuwe locatie voor de verkiezingsshow, is het aftellen naar een nieuwe carnavalseditie officieel begonnen.

Gratis openluchtfeest voor 5 000 carnavalisten
De verkiezing van Prins Carnaval vindt voor het eerst in openlucht plaats, na de sloop van de Florahallen eerder dit jaar. In de zoektocht naar een nieuwe locatie viel de keuze op de Grote Markt, omwille van de authenticiteit en de boost die het betekent voor de lokale horeca. De Grote Markt zal volledig worden ingericht met een professioneel podium en bijkomende grote schermen met livestreaming. 5 000 toeschouwers zullen de verkiezingsavond op het plein kunnen volgen. De toegang is voor het eerst gratis en ook een ticket is niet nodig. De markt wordt in een feestjasje gestopt, geheel in de lijn van de nieuwe carnavalshuisstijl.

Verrassend avondprogramma
Ook het programma van de verkiezingsavond werd grondig vernieuwd. De traditionele (en gevreesde) schriftelijke kennisproef vooraf wordt gebannen. In plaats daarvan krijgt kandidaat Yordi op het podium extra opdrachten voorgeschoteld. Daarnaast zullen figuren uit alle hoeken van de carnavalswereld het podium delen. Aansluitend wordt uittredend Prins Yvan in de bloemetjes gezet en geeft Yordi het beste van zichzelf tijdens zijn show. Iedereen is welkom vanaf 19 uur. De show zelf start om 20 uur.

Live-uitzending op TV-OOST en carnavalswebsite
Bekijk je de verkiezingsavond liever thuis voor de buis? Dat kan. TV-OOST zendt de verkiezingsavond rechtstreeks en integraal uit. Ook via de carnavalswebsite aalstcarnaval.be zul je de show volledig kunnen volgen.

Lokale horeca komt samen buiten
Voor de catering wordt samengewerkt met de lokale horeca. Niet minder dan 17 horecazaken binnen de feestzone voorzien de aanwezigen van spijs en drank. Elke zaak krijgt de mogelijkheid om met buitentogen te werken, inclusief inkleding die de stad voorziet. Ook de prijzen en het gebruik van herbruikbare bekers werd voor de volledige feestzone afgestemd. Alle horecazaken werken met dezelfde herbruikbare bekers die de stad aanbiedt. Per beker betaal je 1 EUR waarborg. Deze krijg je terug wanneer je aan het einde van de avond je beker terugbrengt naar één van de horecazaken. Betalen doe je aan de toog zelf, je hoeft geen bonnetjes te kopen.

Spelregels vastgelegd: laat glas en megakarren thuis
Net zoals met carnaval, gelden op 8 oktober binnen de feestzone een aantal extra maatregelen die gebundeld zijn in een politieverordening:
– pompiervoertuigen (behalve de reguliere hulpverlening) zijn verboden in de feestzone, net als gemotoriseerde carnavalswagens, partybussen, karren en zelfgemaakte constructies, fietsen en bromfietsen;
– drankblikjes en flessen worden niet toegelaten. Ook de horecazaken mogen op het openbaar domein geen dranken in glas schenken;
– versterkte muziek is verboden buiten.

Aan de toegangswegen naar de Grote Markt zal op deze zaken worden gecontroleerd. Het plein wordt afgesloten met blokken en barrières zodat grote karren en voertuigen het plein niet op kunnen. Wanneer de volkstoeloop te groot is, kan het plein worden afgesloten.

Mobiliteit: bewaakte fietsenstalling, parkeren en faciliteiten voor rolstoelgebruikers
Je kunt je fiets stallen op de Pupillenparking, tussen de achterkoer van het stadhuis en de Pupillensite. Deze fietsenstalling is bewaakt tussen 18 en 3 uur.

Kom je met de wagen? Dan kun je terecht op een van de parkings in het centrum. Speciaal voor de verkiezingsavond geldt op de pendelparking aan het station trouwens een voordeeltarief van 2,50 EUR. De algemene regel blijft uiteraard gelden: glaasje op, zoek een Bob!

Ook voor andersvaliden zijn er extra faciliteiten. Rolstoelgebruikers en mensen die minder mobiel zijn, kunnen plaatsnemen op het rolstoelplatform op de Grote Markt. Het platform is bereikbaar via de Kattestraat en is enkel toegankelijk op vertoon van de persoonlijke Europese handicapkaart (EDC). Ter plaatse zijn er begeleiders voorzien om je te helpen. Op de binnenkoer van het stadhuis zijn er aangepaste sanitaire voorzieningen.

Nieuwe reeks carnavalsgadgets te koop
De stad pakt op 8 oktober voor het eerst ook uit met de nieuwe huisstijl die Bram De Baere voor Aalst Carnaval ontwierp. Voor de gelegenheid werden ook een aantal nieuwe carnavalsgadgets gecreëerd. De stickervellen, koffiemokken, pins (afzonderlijk of per set te koop) en een carnavalsvlag met de vrolijke carnavalsfiguren zijn te koop vanaf maandag 3 oktober, 9 uur, in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt.

Team Cultuur en evenementen