Weergaloze granieten carnavalsstoet
Team Cultuur en evenementen 12 februari 2018
12 februari 2018

Weergaloze granieten carnavalsstoet

Oilsjt viert Carnaval. De carnavalsstoet trok op zondag voor de negentigste keer door de straten van Aalst. Een granieten editie die op massale belangstelling kon rekenen. Goed 90 000 kijklustigen genoten van een fantastische parade.

Ondanks de koude temperaturen startte de carnavalsstoet onder een aangename winterzon. Één (fikse) hagelbui joeg de toeschouwers even naar binnen, maar het grootste deel van de namiddag en de avond bleef het droog in Aalst.

Vijfenzeventig officiële en 189 losse carnavalsgroepen verblijdden het publiek met kleurrijke kostuums, spitsvondige satire en soms metershoge praalwagens. Noord-Koreanen, Catalanen, lokale varianten op #Metoo waren alomtegenwoordig in de stoet. Ook het stadsbestuur moest het traditioneel ontgelden, de rekening in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen werd alvast door de carnavalisten gemaakt. En de Bende van Nijvel? Die kwam ook aan bod, zij het niet rechtstreeks: wel opvallend veel doofpotten gezien.

De (internationale) pers heeft Aalst gevonden. Nooit eerder noteerde de stad zoveel aanvragen tot persaccreditaties, van Polen tot in Mexico zal Aalst Carnaval op tv te zien zijn. Op de tribune noteerden we enkele bekende gezichten uit de politieke wereld zoals Alexander De Croo,  gedeputeerde Jozef Dauwe en burgemeesters uit omliggende gemeenten. En ook Ilse Uyttersprot was present. De schepen van Feestelijkheden gaf eerder nog via sociale media aan verstek te moeten geven na een acute medische ingreep, maar ze was alsnog present op de tribune.
Net als de voorgaande jaren kreeg veiligheid absolute prioriteit. Vanuit de veiligheidscel werd de elke seconde stoet gemonitord. Blauw op straat en de plaatsing van betonblokken garandeerden de veiligheid van alle bezoekers.

Rond middernacht namen ‘pompiers’ hun plek in op de twee grootste feestpleinen: de Grote Markt en het Vredeplein. Dit jaar werd één pompier meer toegelaten op de Grote Markt en ook positief is dat er op die plek meer horecazaken open zijn dit jaar.

Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1.5 m x 1.5 m x 1m niet op beide pleinen kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen.

 

Team Cultuur en evenementen