Carnavalsaffiche 2019
Team Cultuur en evenementen 15 januari 2019
15 januari 2019

Carnavalsaffiche 2019

Yordi (links op de foto) is een 27-jarige Aalstenaar in hart en nieren en een gekend figuur in de carnavalswereld. Zijn ontwerp werd gekozen als gezicht van Aalst Carnaval 2019. Beroepshalve is hij leerkracht in de tweede kleuterklas aan stedelijke basisschool ’t Hofje in Hofstade. Een interview.

Eerst en vooral een dikke proficiat! Hoe reageerde je toen je hoorde dat jouw ontwerp werd gekozen als carnavalsaffiche 2019?
Yordi:
“Ik denk dat ik letterlijk zei: “Euh … Dorien (medewerker team Evenementen, red.), zèje na oont zjieveren of zèje serjees?” (lacht) “Uiteraard was ik zéér enthousiast! Ik kon het nauwelijks geloven.”

Nam je voor het eerst deel aan de affichewedstrijd?
Yordi:
“Ik heb in een vlaag van jeugdig enthousiasme in 2006 ook eens deelgenomen. Sindsdien lag mijn prioriteit steeds bij het uittekenen van de wagens en kostuums. Maar dit jaar is het dankzij de nodige motivatie toch gelukt om eens deel te nemen. Hierbij spelen (mijn lief) Shauny, (neef) Jens en (mijn beste vriendin) Jorien een grote rol. Zij steunen mij steeds, geven mij raad en ‘pushen’ mij dikwijls om eens iets ‘te proberen’. Dat ik heb deelgenomen is grotendeels hun verdienste.”

Verklaar eens je insteek voor de affiche, ‘Gebèten va carnaval’.
Yordi:
“Gebeten va carnaval”; dit zijn we tenslotte allemaal. Het laat ons niet los en het is voor velen onder ons een echte uitlaatklep, iets waar we nood aan hebben. Je merkt dat mensen op een bepaald punt in hun leven proberen afstand te nemen van het gebeuren. Het vergt heel veel inspanningen en tijd voor gezinnen. Toch is het sterker dan onszelf, we zijn allemaal “gebeten” en elk jaar terug ambitieus om op gelijk welke manier een bijdrage te leven voor carnaval.”

Wat beeldt de affiche uit?
Yordi:
“In de affiche zit de meest gekende slagzin van Aalst: “Oilsjt, Ajoin en bier mè schoim”. Dirk Martens – die anders zeer statig op zijn sokkel staat – geniet ook van de carnavalssfeer, met 2 frisse pintjes Safir. De “Voil Jeannet” – die in mijn ogen het symbool is van carnaval – bijt in een ajuin. Die ajuin is op zijn beurt, zonder enige discussie, hét symbool van Aalst. Met het bekendste gebouw en de bekendste Aalstenaar (Dirk Martens) op de achtergrond heb ik proberen Aalst te symboliseren. Ik heb in simpele beeldtaal carnaval willen illustreren: “Weir zèn gebeten va carnaval”.

Waar haalde je je inspiratie voor dit beeld?
Yordi:
“Bij het schrijven van liedjes begint alles met een goede of ludieke slagzin. Eigenlijk ben ik voor de affiche op dezelfde manier begonnen: eerst een leuke slagzin met een bijpassend idee. Wanneer ik deze slagzin uitsprak, zag ik dit beeld voor mij. In mijn gedachten bijt deze voil jeannet op dinsdagnacht in een ajuin. Vooraleer hij zich in zijn laatst feestnacht gooit, bevestigt hij dat dit een manier van leven is.”

Wat maakt deze affiche anders dan die van vorige edities?
Yordi:
“Elke affiche is anders, elke tekenaar heeft zijn eigenheid en stijl. Ik ben zeer trots dat ik in het rijtje mag staan van onder andere Kurt Heerman, Piet De Konick, Jef Van den Steen, familie Van Schuylenbergh, Dennis De Wolf, Gert Schatteman en Bram De Baere.”

Iets over jezelf: je bent een gekend figuur in de carnavalswereld, ben je ook actief in de stoet?
Yordi: “Jazeker. Sinds enkele jaren ben ik zelfs medewerker bij 2 carnavalsverenigingen: Dest Goe Schief en de Zieke Zjieratten Twiekierenniet. Met die laatste groep loop ik mee in de stoet, terwijl mijn vriendin lid is van Dest Goe Schief. Bij beide groepen mag ik mee rond de tafel zitten om een thema uit te werken. Sinds enkele jaren ben ik ook medewerker van de prinsengarde.”

Hoe beleef jij carnaval elk jaar?
Yordi:
“Carnaval heeft voor mij meerdere invalshoeken. De beleving van carnaval begint reeds zeer vroeg: thema’s bedenken, tekeningen maken, liedjes schrijven en zingen… Het is vaak de maanden voor carnaval dat ik carnaval “beleef”. Uiteraard is samen de wagen bouwen en deze op zondagochtend buitenzetten het mooiste moment.”

Wanneer had de carnavalsmicrobe jou te pakken?
Yordi: “Ik ben de zoon van café Melody, mijn mama houdt al meer dan 35 jaar dit café open op de Varkensmarkt. Uiteraard was café Melody doorheen de jaren een carnavalscafé. Ik werd de straat over gezet en kon dus regelmatig op eigen initiatief (al van zeer jonge leeftijd) naar de carnavalswerkhallen gaan, een ritueel dat zich de laatste weken voor carnaval dagelijks herhaalde. Ik was gefascineerd door het maken van wagens en tekeningen. Mijn eerste stoet was in 2000. Toen had ik de eer om als ‘mini-ajuinboer’, ajoinboer Fons te vergezellen. Hiermee was meteen de toon gezet. Ik was al zeer jong actief bij een carnavalsvereniging. Via Drolleg, daarna De Poipeplekkers kwam ik uiteindelijk in 2009 terecht bij De Zieke Zjieratten-Twiekierenniet, de groep waar ik alle kansen heb gekregen op creatief vlak. Op deze manier heb ik heel veel mogen doen en kunnen bijleren.”

Heb je nog andere carnavalsambities dan het ontwerpen van de affiche?
Yordi:
“Absoluut ! Als alles is en blijft zoals het nu is, dien ik mijn kandidatuur in als kandidaat Prins Carnaval in 2021. Ook zou ik dolgraag eens winnen met Dest Goe Schief bij de kleine groepen.”

 

De carnavalsaffiche 2019 is nu verkrijgbaar in het infokantoor Toerisme, op de Hopmarkt 51.

 

Team Cultuur en evenementen