De batterijen zijn opgeladen!
Team Cultuur en evenementen 15 februari 2020
15 februari 2020

De batterijen zijn opgeladen!

Ook dit jaar beloont de stad groepen met de meest milieuvriendelijke praalwagens en voor het eerst worden er batterijen ingezet tijdens de stoet om de dieselgeneratoren te vervangen.

De laatste drie jaar werkte de stad volop aan het verduurzamen van Carnaval. Zo werd er de afgelopen edities heel hard ingezet op het verkleinen van de afvalberg, het beperken van de energievraag en het promoten van milieuvriendelijke materialen voor de praalwagens. De resultaten mogen gezien worden! Vorig jaar werd zelfs voor de eerste keer een elektrische trekker gebruikt ter vervanging van een vervuilende tractor én met succes.

Prijs
Ook tijdens Carnaval 2020 wordt deze weg gevolgd. De inspanningen om de afvalberg te verkleinen, het energieverbruik van de praalwagen te beperken en de praalwagen zo milieuvriendelijk mogelijk op te bouwen, worden verdergezetDe carnavalsgroepen kunnen opnieuw beroep doen op begeleiding vanuit de stad. Daarnaast liggen er opnieuw 3 prijzen klaar voor de meeste duurzame praalwagens in de stoet. In tegenstelling tot vorig jaar worden de drie prijzen verdeeld over de verschillende categorieën heen. Op deze manier maakt elke groep evenveel kans om de prestigieuze titel van ‘meest duurzame praalwagen 2020’ in de wacht te slepen.

Innovatie
Dit jaar gaat de stad nog een stapje verder. Er wordt gewerkt aan een innovatieve en creatieve oplossing om het energieverbruik tijdens de stoet te doen dalen. Hiervoor organiseerde de stad, met ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen en de subsidie ‘Energieambassadeurs’ een groepsverhuur generatoren en batterijen.

In totaal schreven maar liefst 12 carnavalsgroepen zich in. Binnen deze groepsverhuur wordt nagegaan of de generatoren in de toekomst kunnen worden vervangen door -of gekoppeld aan- batterijen. Op die manier wordt het verbranden van fossiele brandstoffen vermeden.

Bij de groepsverhuur werden drie sporen gevolgd:

  • Zes carnavalsgroepen (AKV De Toerenbiejoekes, AKV Liejp, AKV Kledde Me Vel, AKV Tisj, AKV ‘T Es Na of Noeit en AKV Schiefregt’oever) zullen tijdens Carnaval 2020 het verbruik van hun dieselgenerator laten monitoren. Met de geregistreerde data zal berekend worden of deze dieselgeneratoren kunnen vervangen worden door de beschikbare batterijen op de markt.
  • Vijf carnavalsgroepen (AKV Beplekt en Bespoeten, AKV De Sperrezjiekers, AKV De Zwisjelmoizen, AKV Lossendeirdeveirdeirdeir en AKV Stiendoeid) gaan een stap verder en combineren hun dieselgenerator met een batterij en doen zo reeds een eerste ervaring op.
  • Eén carnavalsgroep (AKV Nieje) gaat echter all the way en verbant deze stoet, naast piepschuim, ook de dieselgenerator en zal uitsluitend werken met batterijen.

De stad vond met The Powershop bvba de ideale partner om de Carnavalsgroepen te begeleiden bij deze duurzame transitie.

Team Cultuur en evenementen