NOIG, Aalst Carnaval vroeger en nu
georges 16 januari 2023
16 januari 2023

NOIG, Aalst Carnaval vroeger en nu

Lanceringsevent NOIG – zaterdag 4 februari

Kreeg jij met Kerst een voucher voor het carnavalsboek “NOIG – Aalst Carnaval vroeger en nu”?
Dan ben je van harte welkom op het lanceringsevent, op zaterdag 4 februari in de Utopia bibliotheek (Utopia 1, Aalst).

De toegang is gratis en inschrijven hoeft niet. Breng gerust ook gezelschap mee!

Programma:

15 – 18 uur: ruil je voucher in première voor het boek, of koop er ter plekke eentje aan en laat het signeren door de auteurs (locatie: verdieping +1).

19 uur: NOIG uitgelegd (locatie: Atrium)

  • Burgemeester Christoph D’Haese toont aan waarom spot en satire zo een belangrijke rol spelen tijdens Aalst Carnaval (en daarbuiten!)
  • Jan Louies vertelt over het ontstaan van het boek en geeft je een basiscursus Oilsjterse carnavalswoordenschat
  • Jan Moens brengt de belangrijkste en sappigste verhalen uit de (Aalsterse) carnavalsgeschiedenis

20 – 21 uur: ruil je voucher in première in voor het boek, of koop er ter plekke eentje aan en laat het signeren door de auteurs (locatie: verdieping +1).

Kun je er niet bij zijn? Dan kun je je voucher ruilen of het boek kopen vanaf maandag 6 februari in het toeristisch infokantoor.

NOIG, Aalst Carnaval vroeger en nu

Aalst is een carnavalsboek rijker. Het boek draagt de titel Noig en biedt een overzicht van goed een eeuw Aalst Carnaval. Noig ligt vanaf 6 februari 2023 in de boekenhandel en kost 39,99 EUR. Wie het carnavalsboek cadeau wil doen kan alvast een voucher onder de kerstboom droppen. De voucher is vanaf zaterdag 10 december te koop in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt of via de webshop.

Noig. Vier letters die ons driedaagse volksfeest op zijn meest beknopte, maar toch op rake manier omschrijven. Noig is tegelijk een verwijzing naar de carnavalsgroep die als eerste ooit uit de stoet werd gezet. Aalst Carnaval dat censureert? Dat rijmt niet. En toch krijgen we het de laatste jaren steeds moeilijker uitgelegd. Van buitenaf wordt beweerd dat Aalst Carnaval er soms over gaat. Dat spot en satire hun grenzen hebben.

De aanleiding
Waarvoor staat Aalst Carnaval? Zijn er grenzen en waar liggen die dan? Waar ligt de oorsprong van die jaarlijkse driedaagse uitspatting die onze stad zo op de kaart zette? En wat vormt het specifieke DNA van Aalst Carnaval? Auteurs Jan Louies en Jan Moens trachten een antwoord te bieden op deze vragen. Dat doet ook burgemeester Christoph D’Haese in het eerste én in het laatste woord en vooral zonder een blad voor de mond te nemen. Noig tracht zo een hedendaags vervolg te breien op de publicatie van het boek ‘Aalst Karnaval’, een niet meer verkrijgbaar naslagwerk uit 1975 van Jos Ghysens, Karel Baert, Frans Wauters en Fons Singelyn.

Aanleidingen om dit boek te maken, waren er genoeg. De carnavalswereld ziet er om te beginnen helemaal anders uit dan in 1975. Ook de Academie voor Carnavalskunsten was vragende partij, om de kennis over ons grote volksfeest tastbaar te maken voor volgende generaties carnavalisten. Bovendien is het in 2023 precies honderd jaar geleden dat onze eerste officiële carnavalsstoet werd georganiseerd. Maar de voornaamste reden is misschien wel die van de noodzaak. De noodzaak om niet-carnavalisten en kritische buitenstaanders een woordje uitleg te verschaffen. Wat is Aalst Carnaval? Dàt is Aalst Carnaval.

De auteurs
Aalstkenner en voormalig leerkracht Jan Louies, maakte als lid van carnavalsgroep Noig de censuurslag van dichtbij mee. Louies is vandaag nog steeds één van de drijvende krachten achter de koepel van de ‘Losse groepen’. Ook voor kunsthistoricus en archeoloog Jan Moens kent de Aalsterse carnavalsstoet al lang geen geheimen meer. Ook met zijn losse groep Erremet zocht hij al enkele malen de grenzen van de bijtende Aalsterse spot en satire op. Samen werkten ze vorig jaar op vraag van de Academie voor Carnavalskunsten al aan een reeks lezingen en podcasts over Aalst Carnaval.

Samen met Katrien Wauters en Bram Leyman, communicatiedeskundigen bij de stad en redacteurs bij het stadsmagazine CHIPKA, bundelden Jan en Jan hun kennis over het ontstaan en het verloop ons Aalsterse volksfeest tot vandaag. Bram De Baere zorgde voor een passende cover en illustraties. Dit alles gekruid met tal van anekdotes, vaak nooit eerder gepubliceerde foto’s uit privé-collecties en met markante persfoto’s. En ja, ook in de fotokeuze blijven de auteurs naam van het boek trouw. Want Aalst Carnaval is Disneyland niet. Aalst Carnaval is Noig!

Praktisch

Vanaf 6 februari is het boek zelf ook te koop in het toeristisch infokantoor en in de boekhandels.

De prijs is 39,99 EUR.

 

georges