NOIG, Aalst Carnaval vroeger en nu
Team Cultuur en evenementen 9 december 2022
9 december 2022

NOIG, Aalst Carnaval vroeger en nu

Aalst is een carnavalsboek rijker. Het boek draagt de titel Noig en biedt een overzicht van goed een eeuw Aalst Carnaval. Noig ligt sinds 6 februari 2023 in de boekenhandel en kost 39,99 EUR. 

Noig. Vier letters die ons driedaagse volksfeest op zijn meest beknopte, maar toch op rake manier omschrijven. Noig is tegelijk een verwijzing naar de carnavalsgroep die als eerste ooit uit de stoet werd gezet. Aalst Carnaval dat censureert? Dat rijmt niet. En toch krijgen we het de laatste jaren steeds moeilijker uitgelegd. Van buitenaf wordt beweerd dat Aalst Carnaval er soms over gaat. Dat spot en satire hun grenzen hebben.

De aanleiding
Waarvoor staat Aalst Carnaval? Zijn er grenzen en waar liggen die dan? Waar ligt de oorsprong van die jaarlijkse driedaagse uitspatting die onze stad zo op de kaart zette? En wat vormt het specifieke DNA van Aalst Carnaval? Auteurs Jan Louies en Jan Moens trachten een antwoord te bieden op deze vragen. Dat doet ook burgemeester Christoph D’Haese in het eerste én in het laatste woord en vooral zonder een blad voor de mond te nemen. Noig tracht zo een hedendaags vervolg te breien op de publicatie van het boek ‘Aalst Karnaval’, een niet meer verkrijgbaar naslagwerk uit 1975 van Jos Ghysens, Karel Baert, Frans Wauters en Fons Singelyn.

Aanleidingen om dit boek te maken, waren er genoeg. De carnavalswereld ziet er om te beginnen helemaal anders uit dan in 1975. Ook de Academie voor Carnavalskunsten was vragende partij, om de kennis over ons grote volksfeest tastbaar te maken voor volgende generaties carnavalisten. Bovendien is het in 2023 precies honderd jaar geleden dat onze eerste officiële carnavalsstoet werd georganiseerd. Maar de voornaamste reden is misschien wel die van de noodzaak. De noodzaak om niet-carnavalisten en kritische buitenstaanders een woordje uitleg te verschaffen. Wat is Aalst Carnaval? Dàt is Aalst Carnaval.

De auteurs
Aalstkenner en voormalig leerkracht Jan Louies, maakte als lid van carnavalsgroep Noig de censuurslag van dichtbij mee. Louies is vandaag nog steeds één van de drijvende krachten achter de koepel van de ‘Losse groepen’. Ook voor kunsthistoricus en archeoloog Jan Moens kent de Aalsterse carnavalsstoet al lang geen geheimen meer. Ook met zijn losse groep Erremet zocht hij al enkele malen de grenzen van de bijtende Aalsterse spot en satire op. Samen werkten ze vorig jaar op vraag van de Academie voor Carnavalskunsten al aan een reeks lezingen en podcasts over Aalst Carnaval.

Samen met Katrien Wauters en Bram Leyman, communicatiedeskundigen bij de stad en redacteurs bij het stadsmagazine CHIPKA, bundelden Jan en Jan hun kennis over het ontstaan en het verloop ons Aalsterse volksfeest tot vandaag. Bram De Baere zorgde voor een passende cover en illustraties. Dit alles gekruid met tal van anekdotes, vaak nooit eerder gepubliceerde foto’s uit privé-collecties en met markante persfoto’s. En ja, ook in de fotokeuze blijven de auteurs naam van het boek trouw. Want Aalst Carnaval is Disneyland niet. Aalst Carnaval is Noig!

Team Cultuur en evenementen