Keizer Kamiel is niet meer
Team Cultuur en evenementen 3 juni 2021
3 juni 2021

Keizer Kamiel is niet meer

Op 3 juni 2021 namen we afscheid van Kamiel Sergant. Keizer Kamiel overleed op 86-jarige leeftijd. 

Met het overlijden van drievoudig Prins Carnaval (1963, 1966 en 1968) en Keizer Carnaval (sinds 1969), Kamiel Sergant, verliest de carnavalswereld een absoluut icoon. In 2009 werd Kamiel benoemd tot ereburger van de stad Aalst. Want naast zijn verdienste voor ons grote volksfeest, had Kamiel een groot hart voor zijn medemens.

“Soert bestaat niet”
Een sociale reflex die de jonge Kamiel kweekte bij het zien van armoede en ellende, toen hij opgroeide in de Moorselbaan, vlak bij de barakken van de Bergemeersen. “Daar woonden mijn kameraden. Soert bestaat niet voor mij”, zo verwoordde hij het 5 jaar geleden in stadsmagazine CHIPKA. (herlees hier het volledige artikel) Met zijn vereniging ‘Mensen helpen mensen’, nam hij het jaren later op voor de armsten van onze samenleving. Jarenlang baatte Kamiel ook een eigen fietsenzaak uit in de Moorselbaan.

De Kamillekes
Decennia lang was hij als Keizer hét boegbeeld van ons carnaval. Een monument. Al zal hij zichzelf zo nooit genoemd hebben. Een ‘mens onder de mensen’, of ‘de grootste zot van Oilsjt’, zo noemde hij zichzelf veel liever, altijd met een gulle lach en met veel inzet voor onze Vastelauved. In 2014 nam Keizer Kamiel voor de laatste keer actief deel aan de carnavalsstoet, samen met de danseressen van de Kamillekes, sinds jaar en dag zijn vaste begeleidingsgroep. Uit De Kamillekes ontstond ook de damesvoetbalclub, die uitgroeide tot huidig eerste nationaler SC Eendracht Aalst Ladies.

Oilsjt viert Carnaval
Op muzikaal vlak leverde Kamiel enkele onvervalste carnavalsklassiekers af, die elke rechtgeaarde carnavalist woord na woord kan meezingen: ‘Oilsjt viert Carnaval’, ‘Oilsjt g’hetj men èrt gestoelen’, ‘Weir zen van Oilsjt’, ‘Iendracht Veroit’, om er maar een paar te noemen. Volgend jaar, op Aalst Carnaval 2022, zullen ze luider klinken dan ooit, want, beste Kamiel, ‘doeme voesj’? Weir! Doeng! Voesj!

Team Cultuur en evenementen