Titanenstrijd Prins Carnaval 2020 beslecht in het voordeel van Yvan
Team Cultuur en evenementen 26 januari 2020
26 januari 2020

Titanenstrijd Prins Carnaval 2020 beslecht in het voordeel van Yvan

Yvan De Boitselier is Prins Carnaval 2020

Kiezen is verliezen, dat stond vooraf vast met twee klasbakken als Werner Kinoo en Yvan De Boitselier tegenover mekaar. Dat het een avond was waarop geschiedenis geschreven zou worden ook: Werner kon voor de derde keer Prins Carnaval worden en Yvan kon de derde generatie van de familie De Boitselier worden die de scepter mee naar huis mocht nemen. Het werd een gevecht op het scherpst van de snee, want beide kandidaten brachten kwalitatief hoogstaande shows met nog indrukwekkendere decors en kostuums.

De verkiezingsavond werd aan elkaar gepraat door drie tenoren-presentatoren: naast de vertrouwde gezichten Filip Van De Winkel en feestcomitévoorzitter Dirk Verleysen mochten we ook aftredend Prins Bart De Meyst op het podium verwelkomen. Een rol waarvoor hij duidelijk in de wieg is gelegd.

Podiumbiejst
Werner mocht als eerste aan de bak. Hij speelde als centraal thema de bouw van een nieuw carnavalsmuseum uit. Op de tonen van ‘Hou me vast’ van Rob De Nijs zette hij de Flora voor de eerste keer in vuur en vlam met ‘Oilsjt der hangt hier iet in de locht’. De besparingen (“Zeg Dozje kennen me nog iet bestellen”) en de politieke spanningen in het stadsbestuur (“Wildj’et standbeldj oithangen”) waren onversneden Oilsjterse satire en afsluiter “Da kan in Oisljt alliejn” zette de kroon op het werk. Werner besloot zijn show met de uitspraak: “Ik ben een podiumbiejst en ik zou het direct ‘vedrom’ doen”. Dat zegt genoeg.

Uit de naad
De rode draad in Yvans show, was een ode aan de kostuummakers die zich in de coulissen van Carnaval uit de naad werken om prachtige kostuums af te leveren. “E weirk van langen ausem” van de “Prinsjeskes van nolje en draud”. Met een sketch en een lied nam hij ook de lokale politiek op ludieke wijze op de korrel. Eentje waarin schepen Mia De Brouwer de hoofdrol mocht spelen. Met het opzwepende ‘As de stoet passeirt’ sloot hij zijn optreden af. Tot slot bekende Yvan aan het publiek: “Ik heb slechts één wens: voor één keer jullie Prins te mogen zijn.” Aan zijn show zal het alvast niet gelegen hebben.

Zowel jury als publiek brachten vervolgens hun stem uit. Terwijl de punten werden geteld, bracht een hele rist voormalige Prinsen Carnaval een concert van een uur, iets wat zeer werd gesmaakt door de aanwezige Carnavalisten.

Prins Meyst mocht de zaal nog een laatste keer in vervoering brengen met de scepter in de hand. Hij bracht een medley en een pakkend afscheidslied: “Vanaf na ben ik weir wie da’k was”. Hij bedankte alle carnavalisten voor het gevoel dat ze hem het voorbije jaar hebben gegeven: “Ik hoop dat jullie me een goede Prins vonden. Nu word ik weer een gewone carnavalist, één van jullie, maar dit moment vergeet ik nooit. Bedankt!”

Rond 0.30 uur betrad de deurwaarder het podium om de uitslag bekend te maken. Een uitslag die niet enkel afhangt van de stemmen van jury en publiek, maar ook van een schriftelijke proef die ze eerder deze dag al kregen voorgeschoteld.

Uniek
Uiteindelijk bleek Yvan De Boitselier de sterkste in elke categorie: zowel bij de proef, de juryquotering en de sms-voting trok hij aan het langste eind. Werner hield er op uiterst sportieve wijze aan om Prins Yvan te feliciteren met zijn overwinning: “Ik weet hoe het voelt om je vader te mogen opvolgen als Prins Carnaval. Het is een unieke beleving die je meer dan dik hebt verdiend.”. Werner mocht Yvan ook het prinsenlint aanreiken. Yvan De Boitselier wordt, na grootvader en drievoudig Prins (Keizer) Fransky en vader en tweevoudig Prins Jean-Paul, Prins Carnaval van de stad. Na twee eerdere pogingen om de scepter in handen te krijgen, is de derde keer de goede keer. De ontlading – en het ongeloof – was groot bij de kersverse Prins Carnaval. Woorden schoten dan ook even tekort: “Bedankt, bedankt, bedankt! Ik beloof jullie om mijn uiterste best te doen”

Team Cultuur en evenementen