Parkeren en mobiliteit tijdens carnavalsperiode
Team Cultuur en evenementen 2 februari 2023
2 februari 2023

Parkeren en mobiliteit tijdens carnavalsperiode

Tijdens de carnavalsperiode zijn sommige parkeerpleinen ingepalmd door de Winterfoor. Andere straten zijn dan weer tijdens de carnavalsdagen zelf moeilijk of niet bereikbaar, of er geldt een parkeerverbod. Het is met andere woorden aangeraden om Aalst Carnaval te bezoeken met het openbaar vervoer. Wie op zondag toch met de wagen komt, kan gratis gebruikmaken van een shuttledienst.

Doorgangs- en parkeerverbod parcours en feestzone

In de straten die op het stoetparcours liggen en de uiteinden van de aanpalende straten is er geen verkeer meer toegelaten van 8 uur ’s ochtends tot middernacht. Er mag ook niet worden geparkeerd. Moet je toch weg? Dan plaats je je auto best vooraf buiten het parcours om niet klem te zitten bij vertrek.

In de hele feestzone is verkeer onmogelijk tussen 10 en 6 uur ’s ochtends. Als je wil vertrekken met de wagen, moet dit dus voor 10 uur en neem je de kortste weg naar de R41/N9. Ook leveringen binnen de feestzone moeten gebeuren voor 10 uur ’s ochtends. Volgende straten vallen binnen de feestzone: Grote Markt, Molenstraat (Van Grote Markt tot Zwarte Zustersstraat), Kerkstraat, Priester Daensplein, Pontstraat (van Priester Daensplein tot Anna Snelstraat), Klapstraat, Louis D’Haeseleerstraat (gedeelte tussen de Windmolenstraat en de Lange Zoutstraat), Rozemarijnstraat, Lange Zoutstraat, Korte Zoutstraat, Hopmarkt, Korte Nieuwstraat, Boterstraat, Sint-Jorisstraat, Sluierstraat, Vredeplein, Statieplein, Nieuwstraat, Kattestraat, Alfred Kelderstraat, Stoofstraat, Oude Vismarkt, Onderwijsstraat, De Conickstraat, Sint Martensplein.

Er worden geen doorlaatbewijzen uitgereikt. Doorgang blijft enkel voor hulpdiensten mogelijk.

Langs het parcours, binnen de feestzone én daarbuiten geldt om sommige momenten in de aanloop naar of tijdens de carnavalsdriedaagse een parkeerverbod. Tijdelijke verbodsborden geven aan waar je niet mag parkeren.

Tijdens de carnavalsdriedaagse zijn ook de volgende parkings niet of moeilijk bereikbaar:

  • Hopmarkt is de 3 dagen onbereikbaar vanaf zondagochtend tot en met woensdagochtend 9 uur.
  • Parkings Postsite + Ridderstraat + Zonnestraat +Burchtstraat zijn niet toegankelijk tijdens de stoet op zondag en maandag, van 8 tot 23.59 uur.
  • Postsite en Ridderstraat zijn niet toegankelijk op dinsdag 21/2 tussen 13 en 20 uur omwille van de voil janettenstoet.

Parkeerpleinen
Een overzicht van de parkeergelegenheid in Aalst-centrum vind je hier: overzicht parkings Aalst, maar in de periode van de Winterfoor en tijdens de carnavalsdagen zijn sommige parkeerpleinen en parkeergarages niet bereikbaar:

• Parking Keizershallen: niet meer parkeren vanaf maandag 30 januari maandag 30 januari tot donderdag 2 maart, 16 uur. Idem voor de Beekveldstraat, zijde onpare huisnummers tussen de Sint Jobstraat en de Kapiteintjesstraat. Parkeren aan de kant van parking Keizershallen (tussen hoofdingang en uitgang) is dan enkel mogelijk voor buurtbewoners.
• Parking Esplanadeplein: niet meer mogelijk vanaf zondag 5 februari tot donderdag 2 maart, 16 uur.
• Parking Houtmarkt is enkel afgesloten op de zone waar de foorstielen worden geplaatst.
• Parking Hopmarkt, de Kroonparking, parking De Burcht, parking Postsite en andere centrumparkings zullen enkel tijdens de verschillende stoeten niet of moeilijk bereikbaar zijn, maar zij blijven buiten de carnavalsdriedaagse wel vlot bereikbaar.

Toch met de wagen?
Wie zich toch met de wagen in het stadscentrum waagt, moet ook rekening houden met tal van plaatselijke parkeerverboden en afgesloten straten.
De pendelparking aan het station is op zondag en maandag tijdens Aalst Carnaval open tot 11 uur ’s ochtends. Toegang via de Tragel en tunnel onder de Denderstraat.
Ook de parking van Colruyt (Brusselbaan) zal op zondag 19 februari worden opengesteld, tot 22 uur.

Gratis shuttledienst
Kom je met de wagen? Maak dan gebruik van de gratis shuttledienst op zondag. Vertrek vanop de industrieterreinen Wijngaardveld, of Erembodegem.
Ook enkele bushaltes verhuizen van locatie. Meer info over de shuttledienst en de bushaltes.

50% korting op je treinticket
Op zondag 19 februari kan je genieten van 50% korting op een Heen-en terugreis via het Weekend Ticket en worden er extra zitplaatsen voorzien op het bestaand treinaanbod van en naar Aalst. Verneem er alles over op de pagina van de NMBS.

Team Cultuur en evenementen