Carnavalsstoet ontleed
Team Cultuur en evenementen 15 januari 2020
15 januari 2020

Carnavalsstoet ontleed

Hoe zit de carnavalstoet nu eigenlijk in mekaar? Waar let de jury zoal op?
De stoet voor jou ontleed in enkele feiten en cijfers.

De carnavalsstoet telt 71 ingeschreven Aalsterse carnavalsgroepen. Daarnaast zijn er ook nog eens 188 losse carnavalsgroepen. Deze aantallen liggen sinds 2018 vast door de invoering van een numerus clausus. Nieuwe groepen kunnen sindsdien enkel nog kunnen inschrijven wanneer een andere groep stopt. Zo verwelkomen we in de carnavalsstoet van 2020 drie nieuwkomers bij de ingeschreven groepen: Nieje, Wadesdavoriet en Gralèk Gerieflèk omdat drie carnavalsgroepen er de brui aan gaven. In totaal wordt de stoet bevolkt door ongeveer 2 000 carnavalisten.

De zondagsstoet wordt traditioneel ingeleid door een ‘officieel gedeelte’ met onder andere carnavalsgroep De Stopnoillekes en hun Aalsterse reuzen, Prins Carnaval, de Aalsterse Gilles en het Ros Balatum. De groepen in het officiële gedeelte worden niet opgenomen in de genummerde volgorde, maar krijgen wel een letter van A tot G.

3 categorieën + losse groepen
De ingeschreven carnavalsgroepen zijn opgedeeld in 3 categorieën met elk hun specifieke vereisten en kenmerken. Ook de losse groepen zijn gebonden aan voorwaarden. Algemeen moet de helft + 1 van de leden in Aalst wonen om deel te kunnen nemen aan de carnavalsstoet.

De opgelegde geluidsnorm voor de stoet bedraagt 102 dB(A) LAmax, slow. De breedte van alle praalwagens mag maximaal 3,50m bedragen.

– Losse groepen: maximaal 14 leden, afmeting karretje beperkt tot max. 2 x 3m per karretje met een totale lengte van 8m, al dan niet aan elkaar geschakeld.
– Kleine groepen: minimaal 15 en maximaal 45 leden, lengte minimaal 10m en maximaal 20m
– Middelgrote groepen: minimaal 20 en maximaal 60 leden, lengte minimum 20m en maximaal 35m
– Grote groepen: minimaal 25 en maximaal 100 leden, lengte minimaal 35m en maximaal 50m

De stoet is opgedeeld in 3 blokken (A, B en C) en elk blok bestaat uit kleine, middelgrote en grote groepen. Elk jaar schuiven de groepen een deel op. Groepen uit deel A worden deel B, die van deel B worden deel C en groepen uit deel C worden volgend jaar deel A. Zo krijgt elke groep de gelegenheid om zich te tooien met verlichting, iets wat de stoet een extra dimensie geeft.

De totale prijzenpot van de stoet bedraagt 125 000 EUR.

Punten tellen
De jury bestaat uit 40 juryleden: 20 voor de kleine en 20 voor de middelgrote/grote. De losse groepen worden door een afzonderlijke jury gequoteerd. Voor hen geldt onderstaande regeling niet. Elk jurylid geeft punten op 3 afzonderlijke onderdelen (90% van het totale puntenaantal).

Er vallen punten te verdienen voor Praalwagens (P), Kostuums (K), Humor en interactie met publiek (H), omgezet naar volgende weging:

 • kleine groepen: P = 20; K = 40; H = 40
 • middelgrote groepen: P = 30; K = 30; H = 40
 • grote groepen: P = 40; K = 20; H = 40

Daarnaast is er ook een een bonusjury die controleert of het reglement wordt nageleefd (10% van het totale puntenaantal).

 • 16 punten voor vorming en ontbinding
 • 24 punten voor correcte afmetingen
 • 20 punten voor vlotheid in de stoet
 • 6 punten voor juiste aantal leden
 • 5 punten voor praalwagen (voertuig mag niet herkenbaar zijn)
 • 8 punten voor toepassing van geluidsnormen
 • 4 punten voor het bijhebben van brandblusapparaat
 • 4 punten voor bijvullen generatoren (op de voorziene plaats)
 • 4 punten voor opvolgen richtlijnen
 • 9 punten voor het niet bijhebben of zichtbaar zijn van dieren, vuurwerk, publiciteit

 

Team Cultuur en evenementen