FC De Kampioenen in Aalst
Team Cultuur en evenementen 18 februari 2019
18 februari 2019

FC De Kampioenen in Aalst

Vorig jaar waren ze nog winnaar bij in de categorie Grote groepen, maar dit jaar zullen alle ogen nog meer dan anders gericht zijn op carnavalsgroep ‘De Lodderoeigen’, nummer 22 in de stoet. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de filmopnames van FC De Kampioenen. Een groot deel van de cast neemt plaats op de praalwagen. Voorzitter Herman Schelfaut, in carnavalskringen beter gekend als ‘De Generool’, licht toe.

In december 2019 verschijnt de nieuwe film van FC De Kampioenen. Die zal ‘Viva Boma’ heten, en een deel daarvan wordt in Aalst opgenomen, tijdens de zondagstoet. Xavier, Carmen, Markske en andere televisie-iconen nemen voor de opnames plaats op de wagen van De Lodderoeigen.

Herman: “In september werd de top 5 uit de uitslag bij de grote groepen uitgenodigd door de stad voor een overleg met productiehuis Skyline. Daar werden ons de plannen toegelicht voor een nieuwe Kampioenenfilm, die ‘Viva Boma’ zal heten, met de vraag om voor hen een praalwagen te maken. Aanvankelijk wilden ze de opnames graag in Rio laten plaatsvinden, maar om budgettaire redenen werd het toch Aalst. (lacht) Hún officiële uitleg hè! Enkele groepen haakten af, omdat ze op dat ogenblik al met de opbouw bezig waren voor deze Carnaval. Ook wij hadden al plannen voor Carnaval ’19, maar de groep stond unaniem achter de beslissing om het toch te doen. Bijkomend voordeel was dat we dit jaar in het eerste deel van de stoet lopen, want de filmopnames moeten bij klaar weer gebeuren.”

“De acteurs kunnen nauwelijks of niet in interactie gaan met het publiek langs de kant. Zo’n filmopname kan maar één keer gebeuren, dus we hopen dat het publiek langs de kant dat respecteert.”

Wees respectvol
De Lodderoeigen zijn niet aan hun proefstuk toe als het op televisie-opnames aankomt. Twee jaar geleden kregen ze het gezelschap van Jani Kazaltzis voor het programma ‘Jani gaat’. “Dankzij die ervaring weten we dat de hype nu nog 500x erger gaat zijn”, lacht Herman. “De Kampioenen zijn enorm populair. En ik geef toe dat ik het wat heb onderschat, ik ben er dag en nacht mee bezig. Onze groep telt 80 leden, aangevuld met kinderen en figuranten. Daarbij nog de cast van De Kampioenen, dus reken dat we met +/- 150 man in de stoet gaan in maar liefst 15 verschillende kostuums. We hebben voorzorgsmaatregelen genomen en zorgen ervoor dat de acteurs niet benaderd kunnen worden, maar we hopen ook op het respect van de toeschouwers. De filmopnames kunnen maar één keer gebeuren, het is alles of niets, dus de acteurs moeten gefocust blijven en kunnen niet of nauwelijks in interactie gaan met het publiek. Bovendien spelen de acteurs hun rol en in die rol zijn ze ‘geen BV’s‘. Het zou dus in het kader van de film niet logisch zijn mochten ze extra toegejuicht of benaderd worden. (lacht)”

Positief voor Aalst
Hoe de praalwagen er gaat uitzien mag Herman nog niet verklappen. Maar het wordt alleszins een wagen op niveau van onze stoet, wordt ons verzekerd. “Hun voorstel was ons iets te simpel naar onze normen: ze wilden een voetbalterrein en een tribune op de wagen. Wij zijn het gewoon om wagens te maken en deden een tegenvoorstel. Het wordt een ode aan Boma. Dit jaar lopen we doen we niet mee voor het klassement, we lopen buiten competitie. De stad vergoedt ons en ons deel van het prijzengeld voor de stoet wordt verdeeld onder de rest van de groepen. Voor ons is het opnieuw een plezante ervaring op weg naar onze 50ste stoet (in 2021) en voor de stad levert het promotie op, we mogen fier zijn dat we opnieuw op een positieve manier in het nieuws kunnen komen.”

Figuranten gezocht!
Tijdens de eerste week van de Paasvakantie (8 tot 11 april) wordt de carnavalsstoet nog eens nagespeeld in De Molenstraat. Hiervoor zoekt het productiehuis nog 500 figuranten. Wie wil figureren, mailt naar [email protected].

Foto Jean-Pierre Swirko

 

Team Cultuur en evenementen