Vier Heemskinderen Pol, Pieter, Tycho en Victor op Ros Balatum
Team Cultuur en evenementen 11 december 2019
11 december 2019

Vier Heemskinderen Pol, Pieter, Tycho en Victor op Ros Balatum

De carnavalsstoet in Aalst wordt, samen met de reuzen en de Prins Carnaval, geopend door het Ros Balatum. Het Ros Balatum, een paard van 7 meter hoog, rijdt al sinds 1953 mee in de stoet.

Het Ros Balatum is de Aalsterse tegenhanger van het Dendermondse Ros Beiaard. Toen Aalstenaars ontdekten dat de kop van het Ros Beiaard was gemaakt van een balatumachtig zeildoek, maakten ze een soortgelijk paard en noemden het spottend ‘Ros Balatum’. De kop van het Ros werd oorspronkelijk ook vervaardigd uit Balatum, maar werd daarna vervangen door een nieuw exemplaar gemaakt uit polyester. Het Ros Balatum stoom uit zijn neusgaten en laat hij uit zijn achterste een spoor van ajuintjes vallen op de straat.

Net zoals het Ros Beiaard uit Dendermonde wordt het Ros bereden door Vier Heemskinderen. Alle jongens als meisjes uit Aalst (of die schoollopen in Aalst) van 9 tot 14 jaar oud, komen in aanmerking voor een zitje op het Ros.

Vier jongens in 2020
De Vier Heemskinderen van dit jaar werden verkozen via een tekenwedstrijd. Uit alle geldige formulieren lootte Prins Carnaval 2019 Meyst de 4 gelukkigen. Op woensdag 22 februari 2020 kon je deze loting volgen via een live-uitzending op de Facebookpagina van Aalst Carnaval. Vier jongens kwamen als laureaat uit de bus: de tweelingbroers Pol & Pieter Daelman (11), Tycho Roels (13) en Victor D’Hooge (12) zijn dit jaar de Vier Heemskinderen.

Team Cultuur en evenementen