Vier Heemskinderen Fien, Dieter, Nymphe en Jasper op Ros Balatum
Team Cultuur en evenementen 1 februari 2023
1 februari 2023

Vier Heemskinderen Fien, Dieter, Nymphe en Jasper op Ros Balatum

De carnavalsstoet in Aalst wordt, samen met de reuzen en de Prins Carnaval, geopend door het Ros Balatum. Het Ros Balatum, een paard van 7 meter hoog, rijdt al sinds 1953 mee in de stoet.

Het Ros Balatum is de Aalsterse tegenhanger van het Dendermondse Ros Beiaard. Toen Aalstenaars ontdekten dat de kop van het Ros Beiaard was gemaakt van een balatumachtig zeildoek, maakten ze een soortgelijk paard en noemden het spottend ‘Ros Balatum’. De kop van het Ros werd oorspronkelijk ook vervaardigd uit Balatum, maar werd daarna vervangen door een nieuw exemplaar gemaakt uit polyester. Het Ros Balatum blaast stoom uit zijn neusgaten en laat hij uit zijn achterste een spoor van ajuintjes vallen op de straat.

Net zoals het Ros Beiaard uit Dendermonde wordt het Ros bereden door Vier Heemskinderen. Alle jongens als meisjes uit Aalst (of die schoollopen in Aalst) van 9 tot 14 jaar oud, komen in aanmerking voor een zitje op het Ros.

Vier Heemskinderen in 2023

De Vier Heemskinderen van dit jaar werden aangeduid na een filmpjeswedstrijd. Uit alle geldige inzendingen lootte Prins Carnaval 2023 Yordi de gelukkigen. Vier jonge Aalstenaars kwamen als laureaat uit de bus: Fien Daeleman (14 jaar), Dieter Schaillie (11 jaar), Nymphe Ghysels (10 jaar) en Jasper Tonneau (9 jaar) zijn de Vier Heemskinderen van dit jaar.

Team Cultuur en evenementen