Stadsreuzen Iwein en Lauretta
Team Cultuur en evenementen 28 december 2016
28 december 2016

Stadsreuzen Iwein en Lauretta

De zondagstoet wordt traditioneel mee op gang getrokken door de twee Aalsterse reuzen, Iwein en Lauretta. Tijdens de ommegang worden de reuzen begeleid door muzikanten en dansen ze op het ritme van de muziek. Ook na carnaval kan je ons Immaterieel Cultureel Erfgoed nog bewonderen in een aantal buitenstoeten.

De Stopnoillekes, de reuzenvereniging die instaat voor het beheer en het onderhoud van de Aalsterse stadsreuzen, staken afgelopen jaar zowel Iwein als Lauretta in een nieuw kleedje. Met de restauratie willen de Stopnoillekes de figuren weer klaarmaken voor de volgende jaren. Onder meer de onderrokken, de wielen en de trommels werden gerestaureerd. De reuzen, vervaardigd uit aluminium, dateren al uit 1985 en waren dus aan een algemene opknapbeurt toe.

Wie zijn Iwein en Lauretta?

Iwein is gebaseerd op de historische figuur Iwein van Aalst, een belangrijke figuur uit de Middeleeuwen. Door zijn toedoen verkregen de poorters van Aalst in 1174 hun eerste vrijheden. Uiteindelijk werd hij vermoord.

Iwein van Aalst was getrouwd met Lauretta van Dirk van de Elzas. Na zijn dood is zij nog 3 keer hertrouwd. Uiteindelijk scheidde ze van Hendrik I om non te worden in Vorst, waar ze in 1175 overleed.

Team Cultuur en evenementen