Aalst Carnaval 2024 begint in de Kerkstraat
Team Cultuur en evenementen 15 januari 2024
15 januari 2024

Aalst Carnaval 2024 begint in de Kerkstraat

11 februari – in Aalst beter bekend als Aalst Carnaval – nadert met rasse schreden en dan is ook de onthulling van de carnavalsaffiche nooit veraf. In een bomvolle foyer van cultuurcentrum De Werf werd vandaag de affiche onthuld die de 94ste stoet aankondigt. De affiche is getiteld “Oilsjt Carnaval,  de Keirkstroot” en werd ontworpen door muzikant en beeldend kunstenaar Tim Acke.

Ze is er! En wanneer ze er is, is Carnaval plots heel dichtbij. We hebben het natuurlijk over de affiche, in Aalsterse carnavalsmiddens een zaak van staatsbelang. En wie ze ontwerpt, maakt naam, zoveel is zeker. Al was deze ontwerper sowieso al geen onbekende: Tim Acke (44) verdiende al zijn strepen als professioneel jazzmuzikant én als beeldend kunstenaar. Tim, een geboren en getogen Aalstenaar én papa van drie kinderen, was in het carnavalsmilieu al geen nobele onbekende: hij ontwerpt regelmatig karikatuurkoppen voor de Aalsterse carnavalsstoet. Maar nu maakt hij zich in deze wereld pas echt onsterfelijk, als de maker van de affiche, jaargang 2024.

Tim: “Mijn muzikale ei kan ik onder andere kwijt in de Academie voor Podiumkunsten, waar ik lesgeef. Daarnaast ben ik ook saxofonist, pianist, componist en zanger en heb ik de muzikale leiding over verschillende bands en projecten.  Maar mijn hart ligt ook op mijn tekentafel: karikaturen en portretten zijn m’n handelsmerk, maar ik maak ook illustraties en schilderijen en vroeger zelfs strips.”

Een surrealistisch tafereel
Tim: “Deelnemen aan de affichewedstrijd is altijd een beetje een ‘bucket list’-ding geweest voor mij. Jaren geleden nam ik al eens deel en dit jaar waagde ik opnieuw mijn kans. Mijn affiche vertelt niet per se een verhaal, maar is de surrealistische vertaling van een gevoel. Het gaat over hoe ik met mijn losse groep de zondagsstoet in de Kerkstraat beleef. De laatste korte straat waar je even moet wachten voor je de Grote Markt op mag. Stilte voor de storm. Het bruist, je pept elkaar nog eens op, je geniet van de muziek en het gejuich… die paar minuten in de Kerkstraat, dat is een memorabel moment van de stoet.”

De onthulling van de affiche was natuurlijk het moment suprême waarop iedereen zat te wachten. Eindelijk heeft Aalst Carnaval 2024 een gezicht. Maar dat was natuurlijk niet het enige wat op het persmoment aan bod kwam. Aalst Carnaval 2024 wordt bijvoorbeeld ook dé editie van de herbruikbare bekers.

Vanaf dit jaar werkt zo goed als elk café met een systeem van herbruikbare bekers. Cafés die daar niet aan meedoen, schenken drank in glas, maar daarmee mag je niet op straat.

Bij je eerste consumptie betaal je voor je beker een waarborg van 1 EUR. Hou die beker bij, een vuile beker kun je natuurlijk wel inruilen. Op café kun je ook een karaf bestellen, waarmee je je beker kunt vullen. Ga je op café waar er drank in glas geserveerd wordt? Lege glazen moeten in het café blijven, want glas op de openbare weg is verboden.

Tijd om naar huis te gaan? Dan lever je je beker in. Cafés betalen de waarborg uit in cash, maar er zijn ook drie inzamelstanden waar je je beker of karaf kunt inruilen. Inzamelpunten vind je tussen 15 en 4 uur op het Vredeplein (aan de fonteinen), de Graanmarkt (ingang naar Utopia) en het Werfplein. Als je je beker of karaf daar inlevert, krijg je een QR-code mee waarmee je je waarborg kunt laten terugbetalen wanneer je die inscant. De terugbetaling gebeurt binnen de twee dagen (zonder transactiekosten).

Naast de vele inspanningen van de Koisploeg, het team van de stad dat dag en nacht paraat staat om onze straten proper te houden, werkt Stad Aalst ook samen met Mooimakers. Jobstudenten van Mooimakers rapen vuilnis op maandag en dinsdag.

5x Beschomt
Niet enkel  de ontwerper van de affiche werd vandaag kenbaar gemaakt, Wendy Wauters, voorzitter van het Feestcomité, mocht ook aankondigen welke carnavalsgroep dit jaar de verbrandingspop aanlevert. Dat is voor de vijfde maal AKV Beschomt. De grote groep speelde het klaar om in 6 deelnames liefst 5 keer deze eer op te strijken. Net als bij de carnavalsaffiche verloopt de jurering van de ingediende modellen steeds volledig anoniem.

10 Geboden
Met Carnaval mag en kan alles, wordt wel eens gezegd. Dat klopt natuurlijk slechts deels. Er is wetgeving, maar er is ook een soort van erecode onder de feestvierders. Dingen vernielen? Overnachten in de goot of op de spoeddienst? Da’s ’t er oever. Met 10 simpele geboden komen we al een heel eind om onze Vastelauvend voor iedereen te laten slagen. TV OOST wijdde er een extra newsflash waarin twee toparcheologen één en ander toelichten. Bekijk het filmpje hier.

Te noteren!
Deze editie van Aalst Carnaval kreunt niet onder de nieuwigheden, maar deze zaken willen we wel graag nog meegeven:

  • Tribunes Statieplein: dit jaar geen tribune op het Keizersplein, maar wel een extra tribune op het Statieplein. De ticketverkoop start op 15 januari, om 13 uur via CC De Werf. Een plekje kost 20 EUR.
  • Parkeren tijdens de Winterfoor: vanaf maandag 22 januari kan niet meer geparkeerd worden op Parking Keizershallen en op het Esplanadeplein, want die week nemen de foorkramen er hun vertrouwde plek in. Het parkeerverbod op de Keizershallen geldt tot donderdag 22 februari, op het Esplanadeplein is parkeren niet meer mogelijk tot 24 februari (wegens op en afbouw van de werfzone van de Sint-Jozefkerk is daar iets meer tijd nodig). Hét parkeeralternatief tijdens deze periode en ook tijdens de carnavalsdagen is de Pendelparking aan het station. De Winterfoor opent op vrijdag 2 februari.
  • Een goed alternatief is het openbaar vervoer. Een treinticket voor zondag koop je aan 50%. De Lijn zet dan weer gratis pendel- en nachtbussen. Wie op zondag naar de stoet komt, kan gebruikmaken van de gratis pendelbusjes P+R die elke 10 minuten rijden. Alle info op delijn.be/aalstcarnaval.
  • Bonnetjes voor de Winterfoor en het volledige carnavalsprogramma worden opnieuw netjes gebundeld in het Carnavalsmagazine. Dit magazine wordt gelijktijdig met de februari-editie van CHIPKA bedeeld in het weekend van 27-28 januari. In het administratief centrum en bij Visit Aalst kun je altijd nog een extra exemplaar afhalen.
  • Ook bij Visit Aalst kun je terecht voor de carnavalsaffiche (vanaf 13 januari) en de bijhorende carnavalsgadgets. Een exemplaar van de carnavalsaffiche kun je ook afhalen vanaf maandag 15 januari in het administratief centrum of in ’t Gasthuys -Stedelijk Museum.
  • Vanaf dinsdag 16 januari kun alle ingezonden affiches voor dit jaar bewonderen in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum
Team Cultuur en evenementen