Drasj
Team Cultuur en evenementen 22 december 2016
22 december 2016

Drasj

Thema: “Wat als ..... Oilsjt Pamplona was geweist?” - Resultaat: 14de op 20 middelgrote groepen

In iedere groep heb je wel ne zogezegde stier. De Generool bij de ‘Lodderoeigen’ , De Peirekop bij ‘Possensje’ , Frank van Impe bij ‘Lotjonslos’ , Willy Van Mosselvelde van de ‘Bjein Treizen’, de Piet van ‘Krejeis’ , Johan van der Veken bij ‘Zwiejtzoel’n’ , Steve Van Dijck bij ‘Steijnzoel’n’, de Kreem bij ‘Loizemaanen’, Steve De Backer bij de ‘Poipeplekkers’ en de Polle bij ‘Drasj’. Ieder jaar terug dingen de meeste groepen naar de 1ste plaats, bouwen ze jaarlijks terug een mooie wagen, maken ze fraaie kostuums, dansen ze zich de benen van onder het lijf in de stoet en zijn de verwachtingen hoog gespannen tot aan de prijsuitreiking, maar eindigen dan op een 2e plaats of 3e plaats. De jury heeft hun lot in handen en bepaald wie op de 1ste plaats mag staan. De kopstukken blijven dus jaar na jaar hun “stieren” op zondag en maandag door de straten sturen op zoek naar die gegeerde 1ste plaats, vermoedelijk zijn de prijzen allemaal al verdeeld van op de vorming. Na het verdict worden de juryleden nogmaals achternagezeten door diezelfde stieren want voor hen is er wederom geen terechte beoordeling geweest en zijn moeten ze bij wijze van spreken “rennen voor hun leven”.

 

Thema: No 6 joor es de moment gekommen dat aal d’oilsjteneers nen nieven berremiester moeten gon kiezen.

Werret opnief den Dozje? Of goot ons Ilse eer nog isj volleideg smoiten ver dieje sjeirp weir oon te kennen trekken? Of werret Jean-Jacques, die dat oigelek oeik wel ziet zitten om isj 6 joor d’iejste vioel te speilen en zenne paa oindelek kontent te stellen. Ver stemmen te ronselen emmen z’oeik een benje meideweirkers vandoeng en door goot DRASJ ver zergen.

Na 6 jaar moeten alle Aalstenaars een nieuwe burgemeester kiezen. Wordt het opnieuw burgemeester D’Haese of gaat Ilse Uyttersprot zich nog eens volledig in de strijd gooien? Of wordt het Jean-Jacques De Gucht, die ook wel de eerste viool wil spelen en zo zijn vader tevreden kan stellen. Om zich goed voor te bereiden hebben ze een team van medewerkers nodig en daar gaat DRASJ bij helpen.

Thema: “Weir geiven nog isj gaas plansjei op den ottoscooter van Barrez”

Drasj bestoot 25 joor en loeipt vèr de 24ste kiër mei as ingeschreiven groep in de stoet. Doorom gommen vedrom in den toid, nor ons beginjooren, want da was ’t toidpeirk woor da den ottoscooter van Barrez een vaste woorde was; een begrip oit de vroegere toiden van de wintjerfoeir. Weir geiven dus nog iëne kiër gaas planchei in d’hoep om de veile volwasse koikers nog isj da jeigdsentiment te looten herbeleiven zudooneg da ze noo onzen deirgang me ne lach op eer toet op ’t vervolg van de stoet kenne wacht’n.

Dit jaar bestaat Drasj 25 jaar, en loopt voor de 24ste keer mee als ingeschreven groep in de stoet. Daarom keren we terug naar onze beginjaren, toen de botsautootjes van Barrez een gevestigde waarde waren op de winterfoor. We geven dus nog 1 keer vol gas in een poging om de vele volwassen toeschouwers nog eens heel even in vervoering te brengen en hen na onze passage met een brede glimlach achter te laten in afwachting van het vervolg van de stoet.

Thema: Oilsjt... Stad der Titonen, de stroid van Wooter en Vier

“De stroid van woter en vier.” Oeveraal es Oilsjt verdildj.., In de polletiek, op een prinsjekiezing, in de sport tot zelfs me carnaval bé prinsjen mor oeik bé de groepen. Oeveraal zieje twiej kampen da plak tegeniejn stoon, nees oon nees. Vol motivausje en gedreven zen weir geriejd. Tees wer ne titonen-stroid tot het leste ier. Tees werd dé stroid van WOTER en VIER.

“De strijd van water en vuur” Overal is Aalst verdeeld. In de politiek, op een prinsenaanstelling, in de sport tot zelfs in carnaval bij de prinsen maar ook bij de groepen. Overal zie je twee kampen die tegenover elkaar staan. Neus aan neus. Vol motivatie en gedreven zen wij klaar. Dit wordt een titanenstrijd tot het laatste uur. Dit wordt dé strijd van WATER en VUUR.

 

Thema: Giejl Oilsjt Opgetrommeld!

Achter e poor joor stoon carnavalisten ier vedrom, amol geriejd ver de vastelauvedsdaugen dammen zu gemist emmen. De coronajoren emmen giejn deigd gedoon oont verienigingsleiven, mor mè AKV Drasj es vandejoor “Giejl Oilsjt opgetrommeld”.

Na een paar jaar staan carnavalisten hier terug, allemaal klaar voor de vastenavonddagen die we zo gemist hebben. De coronajaren hebben geen deugd gedaan aan het verenigingsleven, maar met AKV Drasj is dit jaar “Giejl Oilsjt opgetrommeld”.

Thema: Nen Ajoin eet een ert van gaat!

“Wanniejr et leiven tegensloot… vindj’in nen Oilsjteneer nen echte kameroot.” Dees woerden atten zoei mor oit de mond van onze Koizer Kamiel kennen komen. En ter es giejn woerd van geloegen! Want nor zoin veerbeldj zen der talloeize stadsgenoeten die eer belangeloeis inzetten vèr een ander. Drasj wiltj komaf mauken mè et negatieve beldj da ze dikkes oever Oilsjt emmen. Ne groeite mond en betoit ewa staat… mor nen echten Ajoin eet een ert van gaat!

“Wanneer het leven tegenslaat, vind je in een Aalstenaar een echte kameraad!” Het zou zo maar een slagzin van onze Keizer Kamiel geweest kunnen zijn. En daar is geen woord van gelogen! Want naar zijn voorbeeld zijn er talloze stadsgenoten die zich belangeloos inzetten voor anderen. Drasj wil deze mensen bedanken voor hun inzet en hun engagement, want zij tonen waar onze stad echt voor staat. Een grote mond en soms een beetje stout, maar een echte Ajoin… heeft een hart van goud!

Team Cultuur en evenementen