Liejp
Team Cultuur en evenementen 22 december 2016
22 december 2016

Liejp

Thema: “ ‘t Liejp Flotjesconseir (Full Madness)” - Resultaat: 44ste op 49 kleine groepen

Het Flotjesconseir, ja da oeirde na mè Vastelvauvend zeker ieren veir. Prinsj Jean-Paul wist al langer as vandaug da meziek den basis vermt van 't plezier mè Oilsjt Carnaval. En getj in foite ni miër vandoeng as e simpel flotjen vèr a t’ ameseren of om conseir t’ agen. Doorom bringen weir van Liejp de moderne versie van 't Flotjesconseir... Gelèk as da ge nog noeit gotj g'hoeird emmen.

E Liejp flotjesconseir… Meer moet Aalst carnaval niet zijn. Prins Jean-Paul wist 50 jaar geleden al dat muziek de basis is van het plezier met carnaval en dat het bij wijze van spreken een fluitje van een cent is om op een grootse manier carnaval te vieren door de juiste toon te zetten… Al was het maar met een simpel fluitje als instrument van de rasechte carnavalist.

Thema: Merci Fred Kassoi! Dankzè a loeipen weir al 90 kiër deer alle weir en windj …Pakt eir paraplieken mor bè d'hand

Alfred Kelders es de maan die de stoet hei gemokt zoe as dat nâ es. Oi es oeik iëreberger van ’t stad Oilsjt en kreig een stiëne ploot in de Kattestroot. Fred Kassoi kreig zennen boinaum va zenne pa Pieë Kassoi, want dankzoi Fred Kassoi loeipe men al 90 kiër deir alle weir en windj in de roi. Merci Fred Kassoi, pakt aal eir paraplieken mor in d’hand!

Alfred Kelders (1874-1956) is de grondlegger van het huidige Aalsterse carnaval, en werd in 1950 ereburger van de stad. Fred Kassoi erfde deze bijnaam van zijn vader Pieë Kassoi en maakte de stoet zoals ze nu is. Dankzij Fred Kassoi mogen we al 90 prachtige stoeten meemaken, waarbij de echte carnavalisten door alle weer en wind hun stoet stapten. Merci Fred Kassoi! Neem je paraplu maar bij de hand.

Thema: “Eppie Sint-Dozjes Day!”

Sint-Dozjes Day! De lèste 6 joor eet berremiëster Dozje mè geldj gesmeiten. Zoe noig da ‘t aal op ès! ’t Wer toid da Liejp op zoek goot nor de gaadpot on de voet van de reigenboeg. Ofwel moete men een eizelke vinnen da geldj schatj! On iederiën… Nen Eppié Sint Dozjes Day!

De laatste 6 jaar heeft onze burgemeester D’Haese (den Dozje) met geld gesmeten… En nu is de goudpot op! De mannen en vrouwen van Liejp gaan dan ook op zoek naar de goudpot die ergens aan de andere kant van de regenboog te vinden moet zijn. Om Dozje te helpen! Of vindt hij een ezeltje dat geld schijt? In ieder geval… we wensen iedereen een Eppie Dozjes Day!Thema: Weir emmen 't al 40 joor vlaggen - Vredon

Giël de weireld kaan dees Oilsjteneers van in n’Afrik tot bè d’Amerikonen… Mor Vredon es sertoe gekost in ons oigenste Oilsjt! As vlaggezwooi’rs mor oeik as dansmariekes. Omda ze 40 joor werren gomme weir van Liejp eer keeskes helpen oitblozen op de groejte verjoordagstoort… Weir emmen ’t vlaggen: 40 joor Vredon, as da ni Liejp es?

Letterlijk over de hele wereld is dit typisch Aalsters product bekend, van Vietnam tot de Verenigde Staten en van Zuid-Afrika tot Rusland… Maar Vredon is vooral bekend in Aalst als dé Vendelzwaaiers tijdens de Topdag en Carnaval. Omdat Vredon dit jaar 40 jaar wordt, gaan wij met Liejp hun kaarsjes op de verjaardagstaart helpen uitblazen. Wij hebben het vlaggen: 40 jaar Vredon als da niet Liejp is?

Thema: Oilsjt Ontmaskerd

D’Ajoinen zèn ni mier in annen van de polletiekers. Weir vieren da corona verboi es en da weir vedrom boiten meigen, ons vezosje kennen afdoeng. Vedrom noor e normool leiven en onze vastelauvend kennen vieren in e sproekskesachtig verhool.

D’Ajoinen zijn niet meer in handen van de politiekers. We vieren dat de corona voorbij is en dat we terug buiten mogen, ons masker mogen afdoen. Terug naar een normaal leven en onze carnaval kunnen vieren in een sprookjesachtig verhaal.

Team Cultuur en evenementen