Alex Bouchat (13) wint Gouden Ajuin
Team Cultuur en evenementen 12 februari 2024
12 februari 2024

Alex Bouchat (13) wint Gouden Ajuin

Na de jaarlijkse bezemdans van de Aalsterse Gilles, is het op carnavalsmaandag ook altijd uitkijken naar de Ajuinworp. Duizenden snoepajuintjes werden door Prins Carnaval Vincent en zijn entourage vanaf het stadhuis de wachtende menigte ingegooid. 100 gelukkigen vingen een mooie prijs, maar de hoofdprijs – een gouden juweeltje – ging naar niemand minder dan Alex Bouchat. De dertienjarige Aalstenaar kwam samen met zijn ouders en zus voor de derde keer naar de Ajuinworp. En wat bleek? Derde keer, goed keer. Want hij ving voor het eerst een prijs. En wat voor één.

 

“Ik kwam al twee keer eerder naar de Ajuinworp. Nog nooit ving ik iets, maar nu had ik meer geluk. Gisteren kwam ik naar de stoet kijken, die vond ik erg mooi. Mijn ouders zijn echte carnavalisten. En ik word er zeker één.” Wat hij met het juweeltje gaat doen? “Ik twijfel nog. Ik wou het eerst aan mijn mama geven. Maar nu ik het zie, ben ik toch aan het twijfelen of ik het niet zelf zou houden. Misschien geef ik het een mooi plaatsje op mijn slaapkamer.”

 

Hip ontwerp met oude materialen

De Gouden Ajuin 2024 is een ontwerp van Chloë en Fré van goudsmidatelier Claessens. Dit is de vierde Gouden Ajuin van hun hand. Het is een opdracht die ze met plezier uitvoeren, want de twee ontwerpsters hebben een hart voor Aalst én voor carnaval. Het atelier sluit tijdens de carnavalsdriedaagse collectief de deuren, want dan stort de hele familie zich in het feestgedruis.

De twee nichten zijn de derde generatie juweelontwerpers en bliezen een nieuwe wind doorheen de juwelierszaak op de Houtmarkt. Chloë werkt er al 12 jaar, Fré vervoegde de ploeg in 2021. Ze trekken nu voluit de kaart van circulaire en duurzame economie: zo werken ze uitsluitend met gerecycleerd goud. Met dat goud ontwerpen ze unieke juwelen, zoals de ‘told by’-collectie: gepersonaliseerde kunstwerkjes met een moderne twist. Oude sieraden die van de smeltkroes kunnen worden gered, worden geüpcycled.

Twee ontwerpsters, twee juweeltjes

Voor de Gouden Ajuin 2024 maakten Chloë en Fré een modern ontwerp, bestaande uit twee bedeltjes in 18 karaat goud. Het ene met het woord ‘ajoin’, het andere met de stadskleuren in email. De bedeltjes kunnen samen of apart worden gedragen, aan een ketting of een armband, en hebben een winkelwaarde van 685 EUR.

Team Cultuur en evenementen