Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang
Team Cultuur en evenementen 12 februari 2024
12 februari 2024

Sfeervolle 94ste stoet trapt Aalsters carnavalsweekend op gang

Een erehaag van meer dan zes kilometer lang, gevormd door 80 000 verwonderde bezoekers. Daar baanden de 71 vaste en 226 losse groepen zich een weg door tijdens de 94ste zondagsstoet in Aalst. De regen speelde even spelbreker, maar het kon de pret niet bederven. De stoet verliep traag – de laatste wagen verliet de Grote Markt pas om 22.20 uur – maar gestaag, zonder veel pannes. Meteen na de stoet doken de carnavalisten een eerste feestnacht in.

De 94ste stoet startte op het Statieplein nog onder een klein winterzonnetje en met aangename temperaturen. Naar de avond toe sloeg het weer om en kreeg iedereen meer dan één bui over zich heen. Toch kon dat de pret niet drukken: ook de tribunes bleven tot op het einde goed gevuld.

Het publiek werd verwend met pracht, praal, humor en vooral heel veel lokale onderwerpen, uit het carnavals- en politieke milieu. Enkele (inter)nationale thema’s passeerden de revue, vooral bij de losse groepen. Hoewel de stoet gespaard bleef van grote pannes, duurde het toch langer dan verwacht voor de laatste groep, Lotjonslos, op de Grote Markt verscheen.

Vanuit de veiligheidscel volgden de hulpdiensten het verloop van de stoet en de daaropvolgende eerste feestnacht. Camera’s in de feestzone maar ook de meer dan 30 camera’s van de Vlaamse Waterweg werden ingeschakeld om alles in de gaten te houden.

Maandagprogramma

Hopelijk zijn alle groepen goed gerecupereerd, want vandaag moeten ze om 13.30 uur alweer aan de bak voor de maandagstoet. Die legt hetzelfde parcours af als gisteren. Verder is vandaag de Grote Markt de place to be. Om 14 uur vindt er eerst de bezemdans van de Aalsterse Gilles plaats. Aansluitend, om 14.30 uur is er de Ajuinworp, met duizenden snoepajuintjes, 100 prijzen en één Gouden Ajuin (een ontwerp van goudsmidatelier Claessens). Om 21.30 uur is er – ook op de Grote Markt – de prijsuitreiking. De bezemdans, Ajuinworp en de prijsuitreiking kun je live bekijken via www.aalstcarnaval.be.

Team Cultuur en evenementen