Lotjonslos wint met duurzame praalwagen
Team Cultuur en evenementen 22 maart 2023
22 maart 2023

Lotjonslos wint met duurzame praalwagen

De afgelopen jaren zette de stad Aalst in op het verduurzamen van carnaval. Zo werden o.a. batterijen gebruikt ter vervanging van de gebruikelijke dieselgeneratoren en werd een succesvolle test uitgerold met een elektrische trekker voor een praalwagen.

De afgelopen vier edities van carnaval (2018, 2019, 2020 en 2023) werd daarnaast ook een wedstrijd georganiseerd voor de meest duurzame praalwagen. Op deze manier wil de stad carnavalsgroepen aanmoedigen hun praalwagen zo duurzaam mogelijk te ontwerpen.

Lotjonslos kaapt met hun wagen naast de 1e plaats in de stoet dus ook de duurzaamheidsprijs weg. De jury (met vertegenwoordigers uit de carnavalswereld) was het erover eens dat zij met o.a. het inzetten van twee elektrische trekkers (die de tractors vervangen), de samenwerking met een bouwbedrijf die de isomo verwerkt in isolatiechape en het gebruik van heel wat holle structuren die eerste plaats verdienen.

Daarnaast zijn zij – op uitdaging van prins Yordi – een engagement aangegaan als klimaatambassadeur van de stad. We kunnen dus wel stellen dat zij zeker in deze opdracht geslaagd zijn.

Lossendeirdeveirdeirdeir eindigt op een mooie tweede plaats. Hun wagen reed tijdens de stoet op batterijen, zonder gebruik van een generator/stroomgroep aan te pas gekomen. Enkel de batterij die dienst deed voor de muziekinstallatie werd opgeladen van zondag op maandag en de andere batterijen zijn twee stoeten kunnen meegaan.

Beplekt en Bespoeten werd derde. Zij gebruikten batterijen tijdens de stoet, hergebruikten oude poppen (zowel van de eigen groep als aangekocht bij andere groepen)  en versneden stukken isomo van vorige edities.

 

Team Cultuur en evenementen