“Voor spot en amusement is de Aalstenaar gekend”: Vincent is Prins Carnaval Aalst 2024
Team Cultuur en evenementen 8 oktober 2023
8 oktober 2023

“Voor spot en amusement is de Aalstenaar gekend”: Vincent is Prins Carnaval Aalst 2024

Vanavond leek Aalst Carnaval even héél dichtbij. Met drie straffe kandidaten, een stralend nazomertje en een afgeladen Grote Markt die volop een festivalgevoel uitstraalde, waren alle ingrediënten aanwezig om van de Verkiezing Prins Carnaval 2024 een topevenement te maken. Stijn Van der Heyden, Timothy Persoons en Vincent Van Caekenberghe toonden zich met drie kwalitatief hoogstaande shows alle drie als waardige opvolgers voor afscheidnemend Prins Carnaval Yordi Ringoir. Uiteindelijk won Vincent na een spannende strijd met het kleinst mogelijke verschil.

 

De Grote Markt stroomde voor 19 uur al goed vol in afwachting van de start van de verkiezingsavond, die een uurtje later door presentatoren Tom Vermeir en Christophe Troch op gang werd getrapt met een zelfgeschreven muzikale ode aan de sportieve en respectvolle strijd tussen de drie kandidaten. Een boodschap die trouwens doorheen de avond meermaals terugkwam, ook bij afscheidnemend Prins Yordi die aan het begin van de avond het woord nam: “Stijn, Timothy en Vincent verdienen het alle drie. Aan het publiek wil ik zeggen: ga voluit voor je kandidaat, maar blijf sportief en positief. Denk aan ieders gevoelens.”

Voor de kandidaten aan hun respectievelijke shows begonnen, kruisten ze eerst de verbale degens tijdens een welbespraaktheidsproef. Elke kandidaat kreeg een plek in Aalst te zien waar ze zonder enige voorbereiding een minuut over mochten volpraten. Stijn kreeg het administratief centrum voor de kiezen, Timothy praatte honderduit over de winterfoor en Vincent schudde meteen een romantisch sprookje over de zaterdagmarkt uit zijn mouw.

Stijn:  “Oilsjt op de bovenste plank”

Stijn Van der Heyden (41), in het dagelijkse leven adjunct-hoofdverpleegkundige in het OLV-ziekenhuis en in zijn vrije tijd voorzitter van carnavalsgroep Lossendeirdeveirdeirdeir, wilde 50 jaar na vader Antoine een prins van de tweede generatie worden. Als eerste van de drie kandidaten leverde hij meteen zijn visitekaartje – onder de vorm van ‘de streekgazet’ af. Met zijn indrukwekkende finale zorgde hij voor het eerste kippenvelmoment van de avond.

Timothy: “Vastelauved is noig zonder fout”

Timothy Persoons (39), key accountmanager bij Kärcher Municipal van beroep en lid van carnavalsgroep De Zwiejtzoel’n, moest zijn ambitie om Prins Carnaval te worden on hold zetten tot zijn voetbalcarrière erop zat. Enthousiast en zelfverzekerd zette hij een show neer met boeken over Carnaval als rode draad doorheen liedjes, decors en kostuums.

 

Vincent: “Voor spot en amusement is de Oilsjteneer gekend”

Vincent Van Caekenberghe (39), projectleider bij een schildersbedrijf en lid van carnavalsgroep Beschomt, volgde de raad van zijn grootmoeder op om mee te dingen naar de prinsenscepter. Spot en humor waren, samen met indrukwekkende decors de rode draad in een kwalitatieve show waarin veel gebruik werd gemaakt van schermen en video.

 

Afscheid van Prins Yordi

Yordi Ringoir werd vorig jaar de eerste prins ooit die zijn show op de Grote Markt gaf. Precies een jaar later was het alweer tijd om de scepter door te geven. Een gerestaureerde scepter dan nog, want hij besteedde tijdens zijn prinsenjaar vele uren aan het in ere herstellen van hét symbool van Prins Carnaval.

Voor zijn opvolger werd bekend gemaakt, neemt hij – als wittekop van de Veirkemert – afscheid van zijn publiek met een pakkend bedankingslied.

 

Punten van jury en kennisproef

Wie zich uiteindelijk Prins Carnaval 2024 mag noemen, werd bepaald door een kennisproef enerzijds en door een 25-koppige jury die een score gaf voor de show en de welbespraaktheidsproef anderzijds. De kennisproef – 25 vragen over Aalst en over Aalst Carnaval – werd eind september al afgelegd in het bijzijn van een deurwaarder. Elke kandidaat behaalde daar een hoge score. Timothy behaalde 40/50. Vincent scoorde 45/50 en moest Stijn met één punt (46/50) verschil laten voorgaan.

Ook bij de shows bleken de scores hoog en de puntenverschillen klein: Stijn kreeg 205/250 van de jury en Vincent 207/250. Timothy kreeg de hoogste score voor zijn show: 214/250.

De som van alle scores toonde nog eens aan dat de drie kandidaten erg aan elkaar waren gewaagd. Timothy strandde op de derde plaats met 842/1000, en Stijn (845/1000) moest met het kleinste verschil de duimen leggen tegen een dolgelukkige Vincent (846/1000).

Burgemeester Christoph D’Haese kreeg de eer om Vincent te tooien met het prinsenlint: “De drie kandidaten hebben laten zien wat ze waard zijn en ze hebben Aalst – na een bijzonder sportieve campagne – een fantastische avond bezorgd. Ik draag elk van hen in de warmste kamer van mijn hart. Ik wens Vincent een onvergetelijke aanloop naar Aalst Carnaval toe. Hij is een waardige ambassadeur voor onze charmante stad.”

Team Cultuur en evenementen