Geen Aalst Carnaval zonder Prins
Team Cultuur en evenementen 24 februari 2021
24 februari 2021

Geen Aalst Carnaval zonder Prins

Geen Carnaval zonder Prins. Enkele weken vóór ons grote volksfeest, barst telkens de strijd los voor de felbegeerde scepter van Prins Carnaval. Naast de scepter, krijgt de Prins ook symbolisch de sleutel van het stadhuis voor drie dagen in handen, als regent van Stad Aalst.

Prins Carnaval heeft een bijzondere rol tijdens Aalst Carnaval. Drie dagen lang is hij in het bezit van de sleutels van de stad en is hij feestburgemeester. De prins trekt op carnavalszondag de stoet op gang, doet op maandag de ajoinenworp vanop het stadhuis en steekt de vastenavondpop in brand op dinsdag.

De eerste prins carnaval werd niet verkozen, maar in 1953 aangeduid door het stedelijk feestcomité ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de stoet. Een echte verkiezing kwam er pas vanaf 1954. Toen werd je nog verkozen op basis van je kostuum. Een echte show was er nog niet. Tijdens de eerste jaren domineerde Fransky De Boitselier de prinsenverkiezingen met overwinningen in 1954, 1955 en 1956, waarna hij ook tot keizer werd gekroond. In de jaren ’60 werd het Aalsterse dialect de voertaal van de prinsenverkiezing, onder impuls van Kamiel Sergeant die later ook keizer zou worden. De Aalsterse carnavalsliedjes waren toen een nieuwigheid: kandidaten brachten eigen singeltjes uit, klassiekers die we tot op vandaag nog kennen. In de jaren ’70 evolueerde de prinsenverkiezing naar een echte show vol humor, spot en satire.

De prinsenverkiezing bleef lang een mannenzaak, maar in 1989 was er voor de eerste keer een vrouwelijke kandidate. Het duurde echter nog tot 2012 voor er een vrouwelijke prins carnaval verkozen werd: Stephanie Daeleman bleef toen als enige kandidaat over (bron: Erfgoedcel Denderland).

Bekijk hier een mini-documentaire van de Erfgoedcel:

Team Cultuur en evenementen